Tamer Heper Ücretsiz olmuyor
HABERİ PAYLAŞ

Ücretsiz olmuyor

Apartmanın birinci katında oturuyorum. Üst kattan bana devamlı su akıyor. Gelen bilirkişi suyun üst kattan geldiğini tespit etti. Ben üst kata bunu bildirdim, “Git nereye başvurursan başvur” dedi. Bir avukata gittim benden 1500 TL istedi bunu ödeme gücüm yok. Ne yapabilirim? İ.İ.

Üst kattan gelen su sizi zarara uğratıyor ise elbette bu onarım yapılacak, zararınız giderilecek. Ancak tam anlaşılamayan husus bilirkişinin mahkeme marifeti ile gelip gelmediği. Şayet mahkeme marifeti ile geldi ise şu ayrıma dikkat etmek lazım, acaba akıntı ortak tesisten mi geliyor yoksa üst katın sorumlu olduğu alandan mı? Şayet ortak tesisten geliyor ise bu onarımı ortak giderlerden yönetici yaptıracak veya siz yaptırıp herkesten talep edeceksiniz. Üst katın sorumlu olduğu bir alandan geliyor ise ve rapor mahkeme marifeti ile alındı ise bu raporu kendilerine tebliğ edeceksiniz. Sonra mahkemeye başvurup daire içine girilip onarımın yapılması için tedbir talep edeceksiniz ve bilahare zararınızın tahsilini talep edeceksiniz. Bunun için, evet bir meslektaşımın yardımına ihtiyacınız olabilir ama biliyorsunuz meslektaşlarımız da bunlarla geçiniyor, hatta ücretsiz iş almak kurallara aykırı. Dolayısı ile bir iki meslektaşımla daha görüşün. Daha uygun fiyata yardımcı olanlar çıkabilir. Hiç olmazsa siz bir dilekçe ile başvurup davanızı takip edin. Ben hiç takip edemem diyorsanız bulunduğunuz yerdeki baroya başvurun size yardımcı olacaklarını sanıyorum.

Haberin Devamı

Sorumluluğunuz bitmiş

Bir kira sözleşmesine kefil olmuştum. Sözleşme 22.01.2007 başlangıç tarihli ve bir senelikti. Kiracı 2009 yılı içinde işlerinin bozulması nedeni ile sözleşme bitmeden işyerinden çıktı. Kiralayan ikimiz aleyhine takip yapmış ben itiraz ettim. Şimdi ben müteselsil kefil olarak hâlâ bu sözleşmedeki borçtan sorumlu muyum? A.O.

Kefilin kefaleti sözleşme müddeti ile sınırlıdır. Bazı kira sözleşmelerine “sözleşmenin uzaması halinde kefilin kefaleti uzayacaktır” cümlesi konulur ama bu dahi geçersizdir. Bu halde kefilin adi kefil veya müteselsil kefil olması sonucu değiştirmez. Dolayısı ile 22.01.2007’de başlayan bir yıllık sözleşmede sizin sorumluluğunuz 22.01.2008 tarihinde son bulmuştur. Kefaletin devam etmesi için şart, sözleşmeye kefilin kefaletinin uzayacağı cümlesine kefilin sorumlu olacağı meblağın da yazılmasıdır. Bu meblağ yazılmadı ise kefilin kefaleti son bulur. Sizin arkadaşınız sözleşmeyi 2009 yılı içinde feshettiğine göre sizin kefaletiniz de 22.01.2008’de bittiğine göre artık arkadaşınızın borcundan sorumlu değilsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder