Tamer Heper Umarım iyi para toplanmıştır!
HABERİ PAYLAŞ

Umarım iyi para toplanmıştır!

Binamız projesine uygun yapıldı. Biz de bu durumu korumaya çalışıyoruz. Hatta deprem sigortamız bile var. Ancak bir gün estetik kaygılarla bile olsa binaya proje dışı bir değişiklik uygulasak, ileride deprem sigortasının ödenmesini engeller mi? F.A.

Zorunlu deprem sigortasını düzenleyen 587 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye göre binanın ve her bir bağımsız bölümün projeye aykırı olarak ve taşıyıcı sistemi etkileyecek şekilde tadil edilmesine veya zayıflatılmasına neden olan veya buna imkan veren malik meydana gelen zararın bu nedenle ortaya çıktığı veya arttığı tutar kadar tazminat alma hakkını kaybeder.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Binanızda yapılacak tadilat bu kapsama girerse hasar bedeli alamazsınız. Ancak hasar bedelinin alınamayacağı veya tamamının alınamayacağı bir nokta daha var. Sigortalı hasarın beklenenin üzerinde olması ve bunun kurum kaynaklarını ve temin edilen koruma miktarını aşması durumunda ortaya çıkan zarar kurum kaynakları ve koruma miktarının toplamının zorunlu sigorta kapsamında ödenmesi gerekli toplam tazminata olan oranı dahilinde karşılanır. Yani büyük hasarlar arsa teminat riskine girecek.

Müsterih olun

Dedemden babamlara kalan bir arazi var. Amcamlarla birlikte malik olduğumuz yerde komşuyuz. Amcam öldü. Yengem tüm araziye sahip çıkmaya çalışıyor. Kendi arazisini satacağını ancak biz almak istersek bize satmayacağını, hatta bizim arazimizi dahi satacağını söylüyor. Bunu bizden izinsiz yapabilir mi? B.P.

Önce şunu söyleyeyim. Sizin ilişkiniz komşuluk ilişkisi değil. Sizin ilişkiniz ortaklık ilişkisi. Siz yengenizle ve onun çocukları ile ortaksınız. Ancak ortak olduğunuz arazide kullanım bakımından sınır belirlemişsiniz, bir tarafı onlar kullanıyor öteki tarafı siz kullanıyorsunuz. Ancak her iki tarafta ortaksınız. Üstelik ortaklığınız öyle bir ortaklık ki bunun adı elbirliği (iştirak halinde) mülkiyeti denilen ortaklık. Bu ortaklıkta ortaklardan biri hissesini satmak istese satamaz. Yani yengeniz kendi payı dediği hisseyi bile satamaz, hele sizin olanını hiç satamaz. Çünkü bu ortaklıkta hisse satışı mümkün değildir. Ayrıca her ne hukuki işlem yapılacaksa yapılsın bu işleme ortakların tümünün katılması gerekir. Yani yengeniz tek başına hiçbir şey yapamayacak, müsterih olun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder