Tamer Heper Ümidim yok
HABERİ PAYLAŞ

Ümidim yok

Haberin Devamı

1975’te arsamızı askeriyenin ihtiyacı için istimlak edip bize 60 bin lira ödemişlerdi. Şimdi bu araziyi askeriyenin boşaltıp TOKİ’nin ev yapacağı söylendi. İyi ama biz bu yeri askeriyeye askeriyenin ihtiyacı için satmıştık, şimdi TOKİ el koyuyor, bizim hakkımız yok mu? U.B.

Kamulaştırma kanununda bir hüküm var. Kamulaştırılan yerler beş yıl içinde amacına uygun kullanılmaz ise altıncı yıl ve bir yıl içinde geri alma talebi ile dava açılabiliyor. Sizin olayınız üzerinden ise 38 yıl geçmiş. Yani dava açmak için çok uzun bir zaman. Yazınızın başında istimlakten, ikinci cümlede ise satıştan söz ediyorsunuz, şayet bu bir istimlak değil de satış idi ise zaten böyle bir süre de söz konusu olmayacaktı. Ayrıca sizin için ikinci bir faktör söz konusu.

[[HAFTAYA]]

Bu yeri TOKİ’ye devretti diyorsunuz. TOKİ özel bir kuruluş, hakları geniş mi geniş. Neredeyse illerin imar planını değiştirip kendine göre imar planı yapma hakkına sahip. Sadece bu mu? Daha neler neler... Mesela kamu arazileri ile askeriyeye ait arazilerin TOKİ’ye devri yasa hükmü. Yani etrafı kanunlarla öyle bir korumla altına alınmış, öyle kalın duvarlarla çevrilmiş ki içine intibak etmek mümkün görünmüyor. Sizin de 38 yıl sonra bu duvarı aşabileceğiniz konusunda pek ümitvar değilim.

Teknik bilgi alın

Doksan daireli bir binada 1991’den bu yana ikamet etmekteyiz. Ancak yönetim asansörün eskidiğini, yenisi ile değiştirilmesi gerektiğini söylüyor. Bazı kat malikleri de eskiyen yerleri değişsin bu yeterli diyor. Bu durumda nasıl bir nisapla karar almalıyız? F.B.


Bana duvardaki badanayı sorsanız hemen yanıt vereyim, çatıdaki kiremiti sorsanız ona da yanıt vereyim. Zira bunlarda hayati önem yok. Olsa olsa duvar boyası kirli görünür veya çatıdaki iki kiremit değişir, ancak asansör öyle mi ya! Burada hayati önem arzeden bir durum var. Gidin toplantıya katılın, çoğunluğun oyu ne ise onu yapın desem eksik olur. Asansör hem teknik bilgi isteyen bir sistem hem de içindekilerin hayatı söz konusu. Benim önerim şu olur: Bu konuda teknik bilgi sahibi kişilerden (elbette mühendisleri kastediyorum) bilgi ve rapor alın. Olmadı mahkemeye başvurun, asansörün bu hali ile hayati önem arzedip etmediğinin, yapılması gereken ameliyenin ne olduğunun tespitini isteyin. Bu raporları aldıktan sonra karar verebilirsiniz. Bugün bir daire maliki (iki makarayı değiştirelim olur biter) diyorsa bunu neye göre söylüyor? Böyle bir sorumluluk alınır mı? Alınmaz. Dolayısı ile önce önerdiğim biçimde bir rapor alın bu rapor üzerine fikirlerin birleşeceği kanaatindeyim. Yine de alınacak karar çoğunlukla olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder