Tamer Heper Uzlaşmanın çaresine bakın
HABERİ PAYLAŞ

Uzlaşmanın çaresine bakın

Biz altı daireli bir binada kat malikleri iken binamızı müteahhide verdik ve binamız 12 daireli oldu. Müteahhitle sözleşme yaparken bir daire sahibi, yeni binaya kendisinin isim koyacağı hükmünü ilave etmiş, diğer kat malikleri farkında olmadan imzalamış. Şimdi bu hüküm geçerli mi, binaya biz isim koyamayacak mıyız? O.H.

43 senelik meslek hayatımda, 35 senelik yazarlık hayatımda ne ihtilaflar gördüm ama böylesini az gördüm. Yepyeni bir meskene kavuşacaksınız, temenni ederim ki müteahhitle de aranızda bir ihtilaf çıkmayacak, şimdi mesele gelmiş binaya at koymaya dayanmış.

Haberin Devamı

Binaya ad koymayı arzulayan komşunun da bu işi sözleşmeye koymaya kadar götüren etmen acaba ne? Şimdi ben size ne diyeyim? Şöyle bir mantık yürütsem her halde yanlış olmaz.

Binanın adı ortak yer ve ortak tesis gibidir. Tüm bağımsız bölüm maliklerinin kabulü ile isim belirlenir. İsim belirleme de büyük çoğunlukla yönetim planı düzenlenirken yönetim planına koyma şeklinde olur.

Yönetim planının oluşması da ancak bütün bağımsız bölüm maliklerinin birlikte imzalaması ile oluşur. Bu durumda sizin binanın yönetim planı yapılacakken herhangi bir bağımsız bölüm maliki bunu imzalamazsa yönetim planı oluşmamıştır.

Bu durumda da hem kat irtifakı hem de kat mülkiyeti kurulamaz. Neticede iş gelecek yönetim planının hazırlanması safhasına. Bu isim koyma işi inada binerse yönetim planı hazırlanmayacak binada da kat irtifakı kurulamayacak.

Müteahhitle yapılan sözleşmeye, ismi (x) şahıs koyacak hükmü yönetim planının oluşması için yeterli olmayacak. Olayın gelişmesi bu şekilde izlendiğinde, sözleşmeye koyulan maddeye karşı çıkan olduğu takdirde yönetim planı yapılamayacak.

İsim koyacak kişi isteğinde ısrarcı olduğu takdirde yine yönetim planı imzalanmayacak. Yani bana öyle geliyor ki gereksiz bir talep ileride işleri sıkıntıya sokacak. Artık bu açıklamam çerçevesinde orta yolu sizler bulacaksını

Sıradaki haber yükleniyor...
holder