Tamer Heper Vasiyetname çok zor değil
HABERİ PAYLAŞ

Vasiyetname çok zor değil

Haberin Devamı

Ben 1943 doğumluyum, noter tasdikli vasiyetname yapmak istiyorum, bu geçerli midir? Geçerli ise eşin ve çocuğun vasiyetnameye itiraz hakkı var mıdır? Ş.U.

Yaş olarak vasiyetname yapmak için henüz genç iseniz de yine de vasiyetnamenin yaşı yoktur diyerek sorunuzu yanıtlayayım. Vasiyetname üç türlü yapılır. Birincisi, oturduğunuz yerde elinize kalemi alıp dosya kağıdına vasiyetinizi yazar, imzanızı atar, üzerine de tarih koyarsınız. Bu sizin vasiyetnameniz olur. ve geçerlidir. Ancak bunu saklaması için notere vermenizde yarar vardır. Zarfa koyup notere verirsiniz o da bunu saklar. Bir yandan da sizin nüfus kaydınızın bulunduğu nüfus müdürlüğüne vasiyetnameniz olduğu konusunda bilgi verir.

[[HAFTAYA]]

Bir gün ölüm kaydı düşüleceği zaman nüfus müdürlüğü vasiyetname kaydını görür, durumu adli makamlara bildirir ve vasiyetiniz ilgililere açıklanır. Bu birinci yoldur. İkinci yol evde oturup vasiyetnamenizi yazmazsınız. Doğrudan doğruya notere gidersiniz, iki şahit götürürsünüz ve vasiyetinizi notere anlatırsınız, o da bunu kağıda geçirir, sonra okumanız için size verir. Okuduğunuzda, “Tamam isteğime uygundur” dersiniz, bunu iki tanık duyar, kabul ettiğinize tanıklık eder, noter vasiyetnameyi alır saklar, sonrası yukarıda anlattığım gibidir. Bu da geçerlidir. Üçüncü yol sözlü vasiyetnamedir, onun şartları çok ağırdır, uygulama alanı çok dardır, ondan hiç söz etmemek daha doğru olur. Ama bir cümle ile de merakınızı gidereyim. Ölüm tehlikesi içindeyken söylenen sözler sözlü vasiyetname olarak kabul edilir. Şimdi geleyim itirazın mümkün olup olmadığına. Önce, vasiyetnameyi yapanın akıl sağlığının yerinde olması lazım. Akıl sağlığı yerinde olmayanların vasiyetnamesi de geçersizdir. Dolayısı ile yapacağınız vasiyetnamenin yanına bir de doktor raporu koyulmasında yarar var. Sonradan, vasiyetname yaparken akıl sağlığı yerinde değildi iddiasını bertaraf etmek için. Bu itiraz nedenlerinden biri. İkincisi şekil şartına itiraz. Örneğin elyazısı ile vasiyetname yapıp imzayı eksik bırakırsanız bu vasiyetnamenin iptali nedenidir. Yani şekil şartlarına uyulma mecburiyeti var. Burada en çok yapılabilecek hata, vasiyeti bilgisayarda hazırlayıp yazıcıdan çıkarıp altını imzalamaktır. El yazısı ile vasiyetname böyle olmaz, tümünün elle yazılmış olması lazım. Sonra itiraz nedeni olabilecek hususlardan biri de mahfuz hisseli mirasçıların mahfuz hissesine tecavüzdür. Eş ve çocukların mahfuz hissesi vardır. Vasiyetnamede buna özen gösterilmelidir. Mahfuz hisseli mirasçılar dışında birilerine mal vasiyet edilecek ise tasarruf nisabı dediğimiz mahfuz hisse dışında mal bırakılmalıdır. Bunlara dikkat ederseniz vasiyetname elbette geçerlidir, çok zor da değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder