Tamer Heper Vasiyetname herhangi bir yerde saklanabilir
HABERİ PAYLAŞ

Vasiyetname herhangi bir yerde saklanabilir

Bir yazınızda vasiyetnamenin elle de yapılabileceğini yazmıştınız. Peki bunun ölümden sonra öğrenilmesi nasıl sağlanır? Notere verilmeyen vasiyetname geçerli olur mu? L.N.

Evet okuyucum doğru söylüyor. Vasiyetname elle yazılabilir, notere gidilip notere yazdırılabilir. Elle yazılması halinde muhtelif ihtimaller şunlardır: Elle yazılır ve yine götürülüp notere saklaması için tevdi edilir. Bu halde işlem noterde yapılmış vasiyetname gibidir.

[[HAFTAYA]]

Noter vasiyetçinin nüfusuna vasiyetnamenin varlığını bildirir, nüfus müdürü bunu nüfusa kaydeder. Ölüm kaydı düşüldüğünde adli mercilere tevdi edilir. Ancak elyazısı ile vasiyetnamenin notere tevdii mecburiyeti yoktur.

Haberin Devamı

Notere tevdi geçerlilik şartı değildir. Ölümden sonra aleniyet kazanmasının teminatıdır. Yoksa vasiyetname elle yazılıp evde herhangi bir yere konulabilir. Bu dahi geçerlidir. Bu durumda vasiyetçinin ölümünü müteakip bunun geçerli bir vasiyetname olup olmadığına bakılmadan bu mutlaka sulh hakimine teslim edilmelidir. Vasiyetnamenin varlığını bilen biri de ölümü takiben derhal bu görevi yerine getirmelidir. Aksi halde doğacak zararlardan şahsen sorumlu olur. Bu halde şekil şartlarına uygun vasiyetname geçerlidir ve hakim tarafından mirasçılara okunarak aleniyet kazandırılır. Ancak yine de hatırlatmak isterim ki vasiyetname (eskiler için söylüyorum daktilo ile yazılmaz) bilgisayarda yazılıp yazıcıdan çıkarılarak imzalanmaz, bu halde geçersizdir. Tamamı elle yazılmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder