Tamer Heper Virüs gibi bir şey
HABERİ PAYLAŞ

Virüs gibi bir şey

Bir daire satın aldım. Satın aldığım kişi bu daireyi kooperatiften edinmiş. Şimdi tapusu benim adıma ama kooperatif benden kooperatif aidatı istiyor. “Sen bizim ortağımız oldun” diyor. Ben siteye aidat ödüyorum, kooperatife de ödemek zorunda mıyım? M.N.

Anlatılanlar kabus gibi. Şöyle: Bir emlakçı kira sözleşmesi yaparken hususi hükümler bölümüne kiranın artış şartı için TEFE-TÜFE oranında diye yazdı, bir de baktım domuz gribi virüsü gibi bir anda bu saçma sapan cümle yayılıverdi. Şimdi her gün bunun geçersiz olduğunu yazıyorum, bir türlü önüne geçemiyorum. Kooperatif konusu da aynen bunun gibi. Muhtemeldir ki bir kooperatif satılan dairenin yeni malikine “Sen artık bizim üyemiz oldun” dedi. Bu fikir virüs gibi yayıldı, şimdi önüne geçemiyoruz. Bu iş yoluna girene kadar bıkmadan yazacağım, çünkü vatandaş aldatılıyor. Tapuları verilmiş daireler müstakil olarak alınır, satılır. Tapusu alınmış bir dairenin artık kooperatifle ilişkisi bitmiştir. Kooperatif ancak küçük bir miktar olarak üyelerinden kooperatif aidatı alır. Bu, binaların bakımı veya onarımı parası veya aidatı değildir, tasfiye edilene kadar yapılacak kırtasiye masrafı, ufak tefek gider kalemleri içindir. Üstelik de bir kimse kooperatife başvurup “Ben ortak olmak istiyorum” demedikçe de ortak olmaz. Öyle gıyabi ortaklık da yoktur. Yani okuyucum ortak falan değildir. Sadece dairesinin sahibidir ve apartman giderinden sorumludur, kooperatif giderinden değil. Bu konuyu galiba daha çoook yazacağım.

Haberin Devamı

Temmuz zammı

Bundan birkaç gün önce bir okuyucuma verdiğim yanıtta söz vermiştim. Haziran ayı içinde yani kira sözleşmelerinin 1 Temmuzda yenilenecek kişiler için kira artış oranının ne olacağını söyleyeceğimi yazmıştım. İşte temmuz ayının başındayız ve haziran sonu itibariyle kira artışlarını etkileyecek endeks rakamı belli oldu TÜİK-ÜFE 12 aylık ortalama yüzde 4.30. Yani kira sözleşmeleri 1 Temmuz’da yenilenecek olanlar, sözleşmeleri Temmuz 2009’dan önceki tarihlerde yapılmışsa kira artış oranı yüzde 4.30. Sözleşmeler Temmuz 2009’da yapılmışsa ve kira sözleşmesinde artırım şartı varsa bu şarta uyularak kira bedeli belirlenecek. Artırım şartı yoksa yine yüzde 4.30 oranında zam uygulanacak

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder