Tamer Heper Yakınlar arasında olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Yakınlar arasında olmaz

Hayattayken biri eşine ölünceye kadar bakma sözleşmesi yaparsa, ölümünden sonra bu sözleşme iptal olur mu? Mirasçıların durumu ne olur? N.D.

Okuyucumun mektubu uzun, hepsini yazmaya kalksam yerim bitecek onun için hem genel bilgi vereceğim hem de yanıtımın içinde okuyucumun özel durumu olacak. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi hukuki bir müessesedir ve birbiri ile hukuki ve ahlaki olarak bakma yükümlülüğü olmayan kişiler arasında yapılır. Yani biri gelip muhtaç olan birine bakacak, buna karşın bakılan, bakana bir menfaat sağlayacak.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Örneğin ölümünden sonra ona gayrimenkulünü bırakacak veya hayatta iken gayrimenkulünü onun adına tescil ettirecek. Ancak bu sözleşme yakın akrabalar arasında yapılırsa mahkemeler bunu iptal eder. Zira eşler arasında veya evlatla ana-baba arasında zaten bakma ve gözetme görevi vardır. Bunun için mal-mülk verilmesi gerekmez. Bu halde de sözleşme örtülü bir bağış anlamı taşır. Bu hallerde iptali mümkündür. Mirasçıların durumuna gelince; mirasçılar bu halde kaybettikleri, bağışlanan değeri mahkeme kararı ile terekeye dahil ederler ve yasal durum ne gösteriyor ise paylarını alırlar. Okuyucumun sorusu içinde peş peşe iki ölüm vakası var. Evet mirasçılar iki ölümden de ayrı ayrı paylarını alacağı için okuyucumun anlattığı olayda hukuka aykırı bir durum yok.

Teras projeye aykırı

Bir çatı dubleksi sahibiyim. Binamızda yönetim çatı onarımı yaptı ama çatı izolasyonu yapmadı. Bunu nasıl sağlarım? Bir de çatı arasını açıp kendime teras yapmıştım. Komşular belediyeye şikayet etmiş, belediye düzeltmezsem ceza yazacağını söyledi. Buna hakkı var mı? K.Ç.

Binanızın izolasyonu projeyi ilgilendiren bir konu. Şayet projenizde izolasyon gösteriliyor ise bunu kendiniz yapın masrafı diğer bağımsız bölüm maliklerinden talep edin. Şayet projede yok ise bu halde yapımı için kat malikleri kurulunda karar almanız gerekiyor. Veya masrafına katlanıp kendi imkanlarınızla çatı arası izolasyonu yapacaksınız. Terasa gelince; yaptığınız teras anladığım kadarı ile projeye aykırı. Binada projeye aykırı iş yapamazsınız. Bu konu iki mevzuatı ilgilendirir. Birincisi belediye mevzuatı, ikincisi kat mülkiyeti mevzuatı. Şayet belediye para cezası yazsa bile bu iş öyle kalmayabilir. Komşulardan birinin dava etmesi halinde terası kaldırıp eski hale getirme mecburiyetinde kalabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder