Tamer Heper Yangının sebebi
HABERİ PAYLAŞ

Yangının sebebi

Gazete haberlerinde iç açıcı haber yok denecek kadar az. Özellikle dikkatimi çeken haberler, “Elektrik kontağından çıktığı sanılan yangın” haberi. Bu elektrik kontağı

[[HAFTAYA]]

nasıl bir şey ki her yerde tek yangın nedeni, bu hususta bir istatistik mi var? Yoksa nedeni bilinmeyen her yangına bi isim mi konuluyor? Sormamın nedeni, yangına neden olanların karşısına bir de tazminat konusu çıkıyor olması? L.K.

Evet okuyucum çok dikkatli. Doğru, elektrik kontağından çıkan yangın meselesi dikkat çekecek kadar yaygın. Bir zaman ben de gerçek nedeni bilinmeyen yangınlar için böyle bir rapor yazıldığı kanaatini edinmiştim.

Haberin Devamı

Ancak bir olay nedeni ile muhtelif bilirkişi raporlarını inceleme imkanım oldu ve şuna rastladım. Şehir elektrik akımında bir anlık yükselme, elektrikli cihazlarda ani ısınmaya veya kısa devreye ve yangına sebep olmakta.

Bu ani yükselmenin uzun süre devamı da gerekmiyor, saniyenin altında süreler yetiyor. Dolayısı ile elektrik kontağından yangın çıkmasının yaygın olması doğal. Biz zannediyorduk ki elektrik kontağından yangın çıkması için elektrik tesisatının arızalı olması gerekiyor.

Gördüm ki elektrik tesisatının arızalı olması gerekmiyor. Sağlıklı bir sistemde de bu husus yangın nedeni. Bir Yargıtay kararında gördüm ki böyle ani voltaj yükselmesi nedeni ile bir buzdolabının yanmaya başlaması yangının yayılması dava konusu olmuş.

Üstelik okuyucumun düşündüğü şekilde, bu evin sahibi tazminat davasına muhatap olmuş. Teknik bir konu olduğu için bilemiyorum, acaba kişisel olarak elektrik sistemine ani voltaj yükselmesini tolere edecek bir ilave yapmak mümkün mü? Mümkün ise maliyeti katlanılabilir bir maliyet mi? Elbette ki işin doğrusu voltajda yükselmeye neden olan hususların bertaraf edilmesidir. Olmadığı takdirde sorumluluk elektrik dağıtım şirketlerinde olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder