Tamer Heper Yanlış seçim yapılmış
HABERİ PAYLAŞ

Yanlış seçim yapılmış

Bir sitede market işletiyorum. Aynı zamanda emlakçılık yapmak istedim ancak zabıta aynı işyerinde emlakçılık yapamayacağımı, yine site içinde emlakçılık yapabilmem için site yönetiminden izin almamın şart olduğunu söyledi. Benim site içindeki herhangi bir işyerinde emlakçılık yapmamın site yönetiminin iznine bağlı olduğunu bilmiyorum. Bu söylenen doğru mu? * S.S.

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Hayır doğru değil. Bir site içinde yapılabilecek veya yapılamayacak işe site sakinleri karışır. Örneğin bir meskende işyeri açılamaz. Bu, site içindeki bir bağımsız bölüm malikinin şikayeti üzerine yasaklanır. Ancak mesken olan bağımsız bölümlerde büro vasfında işyeri açılabilir. Bunun yasaklanması ise ancak yönetim planı ile olabilir. Şayet yönetim planında mesken olan bağımsız bölümlerin sadece mesken olarak kullanılabileceği hükmü var ise bu durumda mesken olan bağımsız bölümler büro olarak kullanılamaz.

Haberin Devamı

Ancak site içindeki işyerleri büro olarak kullanılabilir ve bunun için herhangi bir yerden izin almak gerekmez. Buna belediye dahi karışamaz. Tek istisnası ilgili 25902 sayılı yönetmelikte vardır ve bu istisna ile umuma açık eğlence yeri açılmasının kat maliklerinin oy çokluğu ile alacağı karara bağlanmıştır. Bunun dışında kat maliklerinin izni gerekmez. Son yıllarda belediyelere bir şeyler oldu. Geçen gün bana gelen bir şikayette de, konfeksiyon satışı yapan bir mağaza için ruhsat gerektiği bildirildi. Ruhsat talebine karşı da binanın iskan izninin olmayışı nedeni ile ruhsatın verilemeyeceği ifade edildi.

Şimdi belediye bu işyerini mühürleme tahdidinde bulunuyor. Oysa iskan izni aranan iş yerleri sınırlıdır. Bunlar 10 Ağustos 2005 tarihli ‘işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik’te sayılmıştır. Konfeksiyon satışı yapan işyerlerine ruhsat verilecek ise iskan izni aranacağına dair bir hüküm yoktur. İskan izni aranan işyerleri yine 25902 sayılı yönetmeliğin 5/c maddesinde sayılmıştır.

Bunlar özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel hamam vs gibi işyerleridir. Ancak belediye konfeksiyon mağazasını dahi mühürleme tehdidinde bulunabilmiştir. Bunlar neden oluyor veya neden şimdilerde oluyor? Galiba bizler ya hiç iş bilmeyen, yanlış birilerini belediyelere seçtik veya belediyeler sessiz ve tepkisiz bir toplum buldu parmağında oynatıyor

Haberin Devamı

. Buna siz okuyucularım karar versin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder