Tamer Heper Yaptığınız tellallık sözleşmesidir
HABERİ PAYLAŞ

Yaptığınız tellallık sözleşmesidir

Bir daire almak için emlakçıya başvurdum bana bir kağıt imzalattı. Bunu sırf daireyi gösterdiği için imzalattığını söyledi. Sonra da ondan habersiz alırsam hakkımda kanuni işlem yapacağını bildirdi. Emlakçının uygulaması yasal mı? H.K.

Emlakçının yaptığı iş hukuki adı ile tellallık. Sizin yaptığınız sözleşme ise tellallık sözleşmesi. Bununla emlakçı, yani tellal iki kişiyi karşılaştırma taahhüdü altına girmiş. Siz de buna karşı bir bedel ödeyeceksiniz. Bunun adı da tellal ücreti. Tellal, ücrete hak kazanması için sözleşmeyi yazılı olarak yapmak zorundadır. Sözlü olmaz, geçersizdir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile siz telalık sözleşmesini imzalamış olmanıza rağmen tellalı yani komisyoncuyu atlayarak, doğrudan satıcı ile muhatap olur da daireyi öylece satın alırsanız tellal ücretini sizden ister. Bu yasaldır ve sözleşme geçerli olduğuna göre de ücreti hakeder. Ancak yine de imzaladığınız kağıdın ne oluğunu bilmekte yarar vardır. Acaba içeriği bir tellallık sözleşmesi mi? Bu tereddüdü gidermek için okuyucularıma tavsiyem, “Önünüze her konulanı imzalamayın.” İmzalayacağınız belgenin örneğini alın.

Bence çekinmeyin

Üç yıl dört aydır bir şirkette çalışıyorum ama ne çalışma. Günde 12 saat ve Cumartesi-Pazar dahi. Ancak mesai alamıyorum. İşten ayrılırken de bunlar ödenmiyor sadece kıdem tazminatı veriliyor. Şayet bunları talep edersem kıdem tazminatı da ödenmiyor, yani yıldırma politikası izleniyor. Ben ne yapayım? S.C.

Doğrusunu isterseniz ‘vermiyorlar ki’ demekle olmuyor. Bizler hak arama özürlüyüz. Ancak hemen vatandaşı suçlamamalı, zira vatandaşın hak araması pahalıya geldiği gibi vakit istiyor. Seneler süren davalar vatandaşı bezdiriyor. Ben kırk yıllık meslek hayatımda hep hızlı ve adil yargılama hayal ettim ama bir türlü gerçekleşmedi. Yıllar süren davaların sonunda davayı kazansanız bile alacağınıza ulaşmakta güçlük çekiyorsunuz. Ancak buraya kadarki bir dertleşmeydi. Şimdi size biraz cesaret vereyim. Hakkınız olanı alamazsanız bundan vazgeçmeyin yargıya başvurun. Varsın kıdem tazminatını ödememekle tehdit etsin, ödemeyen zararlı çıkar. Çünkü bunun faizi oldukça yüksektir. Mevduata verilen en yüksek faiz çalışır. Sonuçta mahkeme kararı ile bunları alacağınıza göre benim tavsiyem dava açmaktan kaçınmamanız yönünde.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder