Tamer Heper Yardıma ihtiyacınız var
HABERİ PAYLAŞ

Yardıma ihtiyacınız var

Haberin Devamı

2006’da bir daire satın aldım. Satın aldığım müteahhit bana arsa tapusu verdi. İntifa hakkı bende mülk çocuklarımın. Ancak binada bodrum katı daire değil iken daire yaptı, bu nedenle inşaatı bitiremiyor. Satmak istiyorum kat irtifakı kurulu olmadığı için kredi verilmediğinden satamıyorum. Konuştuğumda “Eşeğin hiç mi kabahati yok?” diyor. Durumum iyi değil avukata gidemiyorum. Ne yapabilirim? Y.A.

Sizin probleminiz kademe kademe halledilir. Birinci kademe problemin tespitidir. Elinizde tapu var, siz arsa tapusu olarak niteliyorsunuz oysa kat irtifak tapusunda da cinsi ‘arsa’ yazar. Konunun içinde olmayan biri için bu arsadan hisse izlenimini uyandırır, oysa bir hukukçu tapunun arsa tapusu mu yoksa kat irtifak tapusu mu olduğunu ayırır. Bunun yanında siz satın alırken büyük bir ihtimalle sözleşme imzaladınız. Bu sözleşmenin de incelenmesi lazım. Ama bu sözleşmeyi bir hukukçunun incelemesinde yarar var.

[[HAFTAYA]]

Zira bu sözleşmeler şekle bağlıdır, acaba şekil şartı tamam mı? Şimdi bunları niye yazıyorum. Bu yazdıklarım sizin olayınızın çözümü değil, ancak olayınızı çözmek için önce hukuki durumun tespiti şart. Öyle ‘eşekli-sıpalı’ örnekler veren kimselerle de mantık çerçevesinde anlaşıp bir noktaya gelinebileceğini sanmıyorum. Anlattığınız konuşma gayrı ciddi bir konuşmadır ve sizin işiniz gördüğüm kadarı ile tüketici mahkemesine gidecek durumdadır. Anlattıklarımdan anlaşılacağı gibi sizin bir hukukçuya ihtiyacınız var, bu kesin. Ancak maddi yönden çok sıkıntıda iseniz baroya bir başvurun, bir yardım alacağınızı umarım. Burada bir gerçek var ki konuyu bir hukukçu yardımı olmadan çözemeyeceksiniz, çünkü konu çok teknik.

Bir ay geçmedi mi?

Oturduğum sitede bina kapıcısı var, toplantıda bir de güvenlikçi alımına kararı verildi. Ben evime alarm sistemi kurmuştum, buna itiraz etsem bir işe yarar mı? T.G.

Biliyorsunuz kat mülkiyeti sistemine dahil binalarda ve sitelerde asıl karar mercii kat malikleri kuruludur. Kat malikleri kurulunun kararlarını yöneticiler veya yönetim kurulları yerine getirmek zorundadır. Dolayısı ile sizin kat malikleri toplantısında alınan kararlar yerine getirilecek. Peki buna itiraz ederseniz ne olur? Birincisi; buna toplantıda itiraz etmeniz ve karara muhalif kalmanız gerekirdi. İkincisi; itiraz dediğiniz şey artık mahkemede dava açma yoludur. Şayet alınan karar üzerinden bir ay geçmedi ise alınan kararların veya toplantının iptali için dava açabilirsiniz. Gördüğüm kadarı ile açacağınız davada “Benim güvenlik sistemim var, ben bekçi istemiyorum” derseniz pek tutmaz. Olsa olsa toplantı nisabında, karar nisabında veya şekli nedenlerden mevcut eksiklikler nedeni ile dava açacaksınız. Bunlar da yoksa bence dava ile hiç uğraşmayın, boşuna masraf yapmış olursunuz. Elbette böyle bir karar alınıp uygulandıktan sonra da “Benim evim güvenlikli, benim güvenlik elemanı ihtiyacım yok, benim evime bakmasın, ben de parasını ödemeyeyim” deme imkanı da yok. Dolayısı ile karar üzerinden bir ay geçti ise ve alınan kararlar yasadaki şekle uygun alındı ise bu işte pek ümit yok gibi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder