Tamer Heper Yasa öyle söylemiyor
HABERİ PAYLAŞ

Yasa öyle söylemiyor

B sınıfı ehliyetimle vitessiz motor kullanıyorken bana ceza kestiler. Oysa kullandığım motor yeni çıkan şarjlı motorlardan farksızdı. Yani A2 sınıfı ehliyet gerektiren motorlardan değildi. Bunun için hakkımı nerede ararım? Ö.P.

Önce şunu söyleyeyim: Trafik cezalarına karşı 15 gün içinde sulh ceza mahkemelerine itiraz olunabilir. Sizin mektubunuza yanıt verene kadar 15 gün geçmiş. Yani bugün itirazınızı yapamayacaksınız. Ne yazık ki yüzler değil binler arasında, öyle üç-beş gün süreli olaylara zamanında yanıt vermem mümkün değil. Ancak olayınıza bir bakmakta yarar görüyorum. Önce ehliyetlerin hangi araçlar için olduğuna bakalım. Karayolları Trafik Kanununun 38’inci maddesine göre A1 sınıfı sürücü belgesi ile motorlu bisiklet kullanılır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

A2 sınıfı sürücü belgesi ile motosiklet kullanılır. B sınıfı sürücü belgesi ile otomobil, minibüs veya kamyonet kullanılır. Peki motorlu bisiklet nedir? Motosiklet nedir? otomobil nedir? Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre; motorlu bisiklet, silindir hacmi 50 santimetre küpü geçmeyen, içten patlamalı veya elektrik motoru ile donatılmış ve imal hızı 45 km/saatten az olan bisiklettir. Motosiklet, iki veya üç tekerlekli, sepetli veya sepetsiz motorlu araçlardır. Otomobil, yapısı itibarıyla sürücüsü dahil en çok 8 oturma yeri olan ve insan taşımak amacı ile imal edilmiş bulunan motorlu araçtır.

İtirazınız yerinde değil

Peki şimdi bu araçları hangi ehliyet sahipleri kullanır? Bunun yanıtı yukarıda vardı ancak bazı ehliyet sahipleri muhtelif araçları kullanabiliyor. Bir bakalım, sizin B sınıfı ehliyetiniz motorlu bisiklet kullanabiliyor mu? Karayolları Trafik Kanunu’na göre; A1 sınıfı sürücü belgesi sahipleri sadece motorlu bisiklet kullanır. A2 sürücü belgesi sahipleri motorlu bisiklet ve motosiklet kullanır. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri F sınıfı araçları da kullanır. Bunlar lastik tekerlekli traktörlerdir. Görüldüğü gibi B sınıfı sürücü belgesi ile motosiklet veya motorlu bisiklet kullanılamıyor. Yine Karayolları Trafik Kanunu’nun 39’uncu maddesinde şöyle bir cümle var, diyor ki: “Sürücü belgesi sahiplerinin sürücü belgesinin sınıfa göre sürmeye yetkili oldukları araçlar dışındaki araçları sürmeleri yasaktır.” Yani bundan şu sonuç çıkıyor: Şayet size yazılan cezaya itiraz etseydiniz de lehinize bir sonuç alamayacaktınız. Doğrusu, mantık B sınıfı sürücü ehliyeti sahiplerinin de artık çocuk oyuncağı halini almış motorlu bisikletleri kullanması gerektiğini söylüyor ama yasada aksi yazıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder