Esra Karayel Yatırımcılar izlemede
HABERİ PAYLAŞ

Yatırımcılar izlemede

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks geçen hafta yazımda ifade ettiğim gibi dalgalı seanslarla birlikte yukarı hareket etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, geçen haftaki yazımda ifade ettiğim yukarı hareket gerçekleştirdi. Yurtiçinde siyasi gündem ve ekonomik veriler takip edildi. Sanayi üretim verisinin yükselmesi ve Amerika’da tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalması gelen alımlarda etkili oldu.

İlk çeyrek kârları olumlu

Bankacılık endeksinde, ilk çeyrek kârlarının beklentilerden olumlu açıklanması nedeniyle artış dikkat çekti. Endeks Cuma günü yükselişle 84 bin 60 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Para piyasalarında Amerika tarafından gelen veriler ve açıklamalar takip edildi. Amerika tarım dışı istihdamının düşük çıkması, dolar/TL’de düşüşe neden oldu. Yunanistan’ın borç durumuna ait gelişmeler de para piyasalarını etkileyen diğer önemli konu başlığı idi.

Yunanistan anlaşabilir

Yunanistan maliye bakanının kreditörle yapılacak görüşmelerde anlaşabilecekleri açıklamaları piysalar tarafından olumlu karşılandı. Dolar/TL Cuma günü 2.68’den kapanış yaptı. Tahvil bonoda ise gösterge vadede faizler yüzde 10.02 oldu.

[[HAFTAYA]]

Yatırımcıların yurtiçi ve yurtdışı piyasalar ile açıklanan verileri yakından takip etmeleri gereken yeni bir hafta başladı


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Yatırımcıların piyasaları ve açıklanan verileri yakından izlemeleri gereken yeni bir haftaya girdik. Yurtiçinde Salı günü cari işlemler dengesi verisi dikkatle takip edecek önemli veriler olarak bulunuyor. Yine aynı gün Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısı takip edilecek.

Dalgalı seanslara devam

Endekste kısa vadede teknik olarak ilk hedef 86 bin 300 seviyesi olarak bulunuyor. Bununla birlikte haber akışına göre inişli çıkışlı seanslar gerçekleşmeye devam edecek. Bilançon bazlı hareketler de yaşanabilir. Para piyasalarında yurtdışı ekonomik veriler izlenecek. Gözler yine Fed tarafından yapılacak açıklamalar da olacak. Yunanistan tarafında borçlar konusunda anlaşma sağlanırsa euro’da hafif yukarı hareket gerçekleşebilir.

Dolarda direnç 2.70’te

Dolar/TL’de kısa vadede ilk direnç 2.70 seviyesinde bulunuyor. Bu seviye geçilirse 2.74 seviyesi önem arzediyor. Olası aşağı hareketlerde ise önemli destek 2.66 seviyesinde bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Kısa vadede yatay

Soru: Vakıfbank’ı takip ediyorum. Kârı hakkında bilgi istiyorum. Hissede kısa vade için yön nedir? Cumhur BERK/istanbul Cevap: Vakıfbank yılın ilk çeyreğinde 435 milyon TL solo net kâr açıkladı. Sonuçlar ortalama piyasa beklentisi dahilinde gerçekleşti. Tahminimizdeki sapma ücret ve komisyon gelirlerindeki güçlü artış ve menkul kıymet alım satım kârlarından kaynaklandı. Banka ilk çeyrekte yüzde 12 özsermaye kârlılıgı elde etti. Hissede kısa vade için tekne olarak yön yatay gözüküyor.

Yolcu sayısı artıyor

Soru: TAV Havalimanları ile ilgili yeni gelişmeler konusunda bilgi verir misiniz? Mehmet SAMİ/İstanbul Cevap: TAV Havalimanları’nın işlettiği havalimanlarında yolcu sayısı Nisan’da yüzde 7 arttı. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre 2014 Nisan ayında 7.63 milyon olan yolcu sayısı, bu yıl aynı ayda 8.16 milyona çıktı. Şirketin uluslararası uçuslarda yolcu sayısı yüzde 5 artışla 4.35 milyondan 4.55 milyona, iç hat uçuslarında yolcu sayısı yüzde 10 artışla 3.28 milyondan 3.61 milyona yükseldi.

Nisan’da satışları yükseldi

Soru: Türk Traktör hissesini iki aydır tutuyorum. Şirketin satışları konusunda açıklanan verileri nasıl geldi? Orta vade için ne önerirsiniz? Ahmet KIZIL/İstanbul Cevap: Türk Traktör’ün Nisan’da yerel satışları yüzde 10.9 arttı. İhracatı yüzde ise yüzde 15.7 azaldı. Şirketin yerel satışları 2 bin 964 adet yurtdışı satışlar 900 adet oldu. Geçen yılın aynı döneminde yerel satışlar 2 bin 673, yurtdışı satışlar bin 68 olarak gerçekleşmişti. Yılın ilk 4 ayında ise yerel satışlar 10 bin 725, yurtdışı satışlar 4 bin 581 adete ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde yerel satışlar 9 bin 299, yurtdışı satışlar 4 bin 381 adet seviyesindeydi. Orta vade için işlem hacmiyle birlkte hissenizi takip edebilirsiniz. Hissede yukarı yön için işlem hacminde artış gerekiyor.

KAP’ta açıklamalar bulunuyor

Soru: Global Holding yeni bir anlaşma imzaladı diye duydum. İçeriği nedir? Güven SELİMOĞLU/İstanbul Cevap: Global Holding’in bağlı ortaklıgı Global Liman ve EBRD arasında halka arzdan pay alımına ilişkin çerçeve anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre EBRD, halka arz edilen toplam payların yüzde 20’sine kadar ve azami 60 milyon dolar bedel ile halka arz fiyatı üzerinden pay alacak. Bu pay alımı sonucunda EBRD, Global Liman’ın Yönetim Kurulu’na bir bağımsız üye aday gösterecek. Ayrıca EBRD’nin Global Liman payları için ödeyeceği bedelin özellikle EBRD’nin faaliyette bulunduğu ülkelerdeki limanların devralınmasının finansmanında kullanılacagı belirtildi. Ayrıntılara Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden ulaşabilirsiniz.

Mali tablolar olumlu gözüküyor

Soru: İş Bankası C hissem var. Bankanın kârlılığı nasıl gidiyor? Cihan YANIK/İstanbul Cevap: İş Bankası ilk çeyrekte 912 milyon TL net kâr açıkladı. Bankanın toplam kredileri yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.1 artışla 165 milyar 355 milyon TL’ye ulaşırken, bankanın 2015’in ilk 3 aylık dönemindeki net kârı, yıllık bazda yüzde 12 artışla 912 milyon TL oldu. 2015 ilk çeyrek itibarıyla, yüzde 73’ü ticari kredilerden oluşan nakdi kredilerinin bilanço içerisindeki payı yüzde 65.4’e ulaştı.

Kur farkı kârı düşürdü

Soru: Ülker Bisküvi’nin bilanço analizini yapar mısınız? Rıza CANBAY/İstanbul Cevap: Ülker Bisküvi 2015 birinci çeyrekte yıllık yüzde 28 ve çeyrek bazda yüzde 35 gerileme ile 37 milyon TL net kâr açıkladı. Beklentilerin üzerinde kaydedilen finansman kaynaklı kur farkı gideri net kârı düşürdü. İhracatın zayıf olmasından ötürü şirketin satış hacmi yüzde 7.5 geriledi. Yurtiçi satış hacmi hemen hemen sabit kaldı. Yurtiçi tarafta kategori bazında bakıldığında bisküvi satış hacmi yüzde 3 büyürken çikolata yüzde 9 geriledi.

Üretim maliyetleri artış gösterdi

Soru: Brisa’yı takip ediyorum. Şirketin son dönem kârı hakkında bilgi istiyorum. Recep ATİK/İstanbul Cevap: Brisa 2015 birinci çeyrekte yıllık yüzde 43 gerilemeyle 28 milyon TL net kâr açıkladı. Hem üretim maliyetleri hem de pazarlama giderlerindeki arttı. Şirketin operasyonel kârı geriledi. İhracat satışlarındaki gerileme ve yurtiçi satışlarının büyümesi ile satışları yıllık bazda 388 milyon TL’de sabit kaldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder