Esra Karayel Yatırımınıza güvenin
HABERİ PAYLAŞ

Yatırımınıza güvenin

Haberin Devamı

Küresel piyasalarda canlanma sinyalleri ve faiz artırımının sonbahara ertelenmesi dış borsalara paralel endekse de alımları getirdi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Piyasalarda bu hafta borsa yatırımcısına kazandırırken, dolar, euro ve altın haftayı düşüşle kapattı. Borsa İstanbul’da endeks haftayı yükselişle 82 bin 994 puan seviyesinden kapattı.

Dış borsalar olumlu etkiledi

Dünya borsaları, Avrupa ekonomisinden gelen canlanma işaretlerine alımla tepki veriyor. Ayrıca Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artırım beklentisinin sonbahara ötelenmesi de yükselişi destekliyor. Yurtiçinde önemli gelişme İran ile imzalanan çerçeve anlaşması oldu. Anlaşma, Borsa İstanbul’da olumlu havayı destekleyen diğer önemli kriter oldu. Para piyasalarında yurtiçi siyasi gelişmeler, enflasyon verileri takip edildi. Amerika Merkez Bankası Fed açıklamaları izlendi. Tahvil ve Bono Piyasasında, ağırlıklı ortalamalara göre çeşitli vadelerdeki bono ve tahvillerin haftalık net getirileri ise yüzde 0.15 ile yüzde 0.21 arasında gerçekleşti.

Dolar sert düştü

Dolar/TL beklentilerin altında açıklanan Amerika istihdam verisi ardından sert düştü. Hafta başında 2.61’i test etti. Cuma günü 2.56 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

[[HAFTAYA]]

Temel ve teknik verilere göre yatırım yapan yatırımcıların panik hareketlerden kaçınmalarında fayda var

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Borsada beklenmedik panik yaratan gelişmeler olduğu zaman alıcılar azalıyor ve düşüş yaşanıyor. Son iki aydır beklenmeyen ani gündemler bir çok kez panik ortamı yarattı. Yaklaşan seçimler ve barış süreci görüşmeleri nedeniyle bu tür gelişmeler yine yaşanabilir.

Panik hareketlerden kaçının

Yatırımınızı temel ve teknik verilere göre yaptıysanız sakin şekilde bekleyin. Yüksek maliyetle yakalandıysanız bir miktar satış yapıp maliyet düşürün. Endeks 80 bin 400’ün altına inmezse, kısa bir süre içinde önce 83.700’ü görür. Sonraki hedef 86 bin seviyesi. Para piyasalarında yurtiçinde açıklanacak ekonomik veriler takip edilecek. Amerika Merkez Bankası Fed faiz artırımı konusunda piyasaları önemli ölçüde rahatlattı. Bununla birlikte yine yatırımcıların takibinde olacak

Dalgalı seyire devam

Dolar/TL’de piyasa koşullarına göre bu hafta da dalgalı seyir devam edecek. Kısa vadede destek 2.56 ve direnç 2.58 arasında hareket edebilir. Piyasada gösterge olan 2 yıl vadeli gösterge tahvilde faizler yüzde 8.60-yüzde 8.65 seviyeleri arasında hareket gerçekleştirebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Takipteki kredileri sattı

Soru: Garanti Bankası alacakları ile ilgili satış gerçekleştirmiş. İçeriği nedir? Halil DURAL/İstanbul Cevap: Garanti Bankası, takipteki krediler portföyünde yer alan ve toplam anapara bakiyesi 79.114.484,00 TL olan; kredi kartı, bireysel destek kredisi ve kredili mevduat ve masraf hesabı türündeki kredilere ilişkin tahsili gecikmiş alacakları Destek Varlık Yönetim’e sattı.

Kâr payı dağıtacak

Soru: Ereğli Demir Çelik temettü (kâr payı) dağıtacak mı? Hissede orta vade için trend yönü nedir? Hakan TUNÇ/İstanbul Cevap: Ereğli Demir Çelik, 1 TL nominal değerli pay için brüt 0.4000 TL, net 0.3400 TL nakit kâr payı ödemesini 26 Mayıs tarihinde yapacak. Hissede trend yönü orta vade için yukarı gözüküyor. Bununla birlikte yukarı hareketlerde işlem hacmi desteği önemli.

Olumlu gelişmeler var

Soru: Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile ilgileniyorum. Hoşdere arsasında gelişmeler nedir? Halil DURUL/İstanbul Cevap: Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Hoşdere 4 arsasını 275 milyon TL arsa karşılığı gelir karşılığında ihale etti. Arsanın son ekspertiz değeri 116 milyon TL idi. İhale sonrasında şirketin net aktif büyüklüğü yüzde 1 artıyor. Gelişme olumlu gözüküyor.

Satın alma haberi doğru


Soru: Pegasus yeni bir satın alma yapmış. Doğru mu? İçeriği nedir? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Cihan TAN/İstanbul Cevap: Pegasus Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, Hitit Bilgisayar’ın yüzde 40 hissesini 4.5 milyon dolara satın aldı. Ayrıca şirketin yüzde 10 daha hissesini 1.5 milyon dolara satın almak için elinde satın alma hakkını bulundururken, Hitit Bilgisayar sahipleri de 1,5 milyon dolara şirketin yüzde 10 hissesini satma hakkını elinde bulunduruyor. İki kontrat ancak 4 Nisan 2016’da kullanılabilir.

Yatırımlara hız veriyor


Soru: Coca Cola İçecek yeni hedefler açıklamış. Portföyümde bir miktar hisse bulunuyor. Hedefleriyle ilgili bilgi verir misiniz? Can URAZ/İstanbul Cevap: Coca Cola İçecek önümüzdeki 3 yılda 1 milyar dolarlık yeni yatırım hedefliyor. Şirket üst düzey yetkilileri tarafından yapılan açıklamada; “2015-2017 arasında faaliyet coğrafyamızda beklenmeyen olumsuz bir gelişme, savaş hali olmaması halinde 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında yatırım yapmayı hedefliyoruz” denildi.

Prim üretimi artıyor

Soru: Anadolu Hayat hissesine yatırım yaptım. Son prim üretim rakamları nedir? Artış var mı? Zeynep BERK/İstanbul Cevap: Anadolu Hayat, Şubat’ta 28.7 milyon TL hayat dalı brüt prim üretimi gerçekleştirdi. Önceki yıla göre Şubat prim üretimi yüzde 36 arttı. Yılın ilk iki ayında toplam prim üretimi 61.6 milyon TL olarak geçen yıla göre yüzde 26 artmış oldu. Bununla birlikte prim üretimindeki büyüme eğilimi, son beş yılın ortalamasından düşük oldu.

Açıklamalarla birlikte takip edin

Soru: Şekerbank’ta son gelişmeler hakkında bilgi istiyorum. Sinan ATAOĞLU/İstanbul Cevap: Şekerbank’ta son gelişmeler alacak hesaplarıyla ilgili bulunuyor. Banka, Tasfiye Olunacak Alacaklar hesaplarında izlenen ve toplam anapara bakiyesi 209.057.111 TL olan; ticari krediler ve kredi kartları dahil bireysel kredilere ilişkin tahsili gecikmiş alacakları toplamda 15.100.000 TL’ye sattı.

Tekstilbank’ın satışına onay geldi

Soru: Tekstilbank’ın satışı konusunda son güncel bilgiler nedir? Değerlemesi ne şekilde oldu? Derya YILMAZ/İstanbul Cevap: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ICBC’nin Tekstilbank’ı satın almasına onay verdi. GSD Holding’in KAP’a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) gönderdiği açıklamaya göre şirketin Tekstilbank’ta sahip olduğu yüzde 75.50’lik payın Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC)’e satışı işlemine onay verildi. Tekstilbank’ın yüzde 75.5 hissesi için teklif edilen tutar 669 milyon TL idi. Böylece bankanın tamamı 886 milyon TL’ye değerlenmiş oluyor. Gelişme olumlu gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder