Tamer Heper Yazılı belge var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Yazılı belge var mı?

Haberin Devamı

1993’te zilyetli arsa karşılığı arabamı verdim. Sonra satan zilyetliği haketmedi. Bu tarihte yaptığım muhtar satışı geçerli midir? Geçersiz ise aracımın karşılığını alabilir miyim? E.U.

Önce zilyetliğin devri sureti ile alım nedir ona bir bakalım. Henüz kadastro görmemiş, tapu kütüğüne kaydı yapılmamış bir gayrimenkul, zilyetliğin devri sureti ile alınır-satılır. Halk arasında buna muhtar senedi ile satış denilir. Dolayısı ile sizin olayınızda satışın yapıldığı tarih önemli değildir. Önemli olan satın alma günü bu gayrimenkulün tapuya kayıtlı bir gayrimenkul olup olmadığıdır.

[[HAFTAYA]]
Şayet kadastro görmemiş, tapuya kaydı yapılmamış idi ise bu satış geçerlidir. Şayet tapuda kayıtlı ise bu satış geçersizdir. Geleyim paranızı alıp alamayacağınıza. Aracınızın devrini yaparken herhangi bir yazılı sözleşme yapmadıysanız işinizin zor olduğunu söyleyebilirim. Ancak yazılı sözleşme yaptınız da gayrimenkulün bedeli olarak aracı verdiğinizi açıkladınız ise bu halde paranızı alabilirsiniz. Zira gayrimenkul sizin olmadı, buna karşın da bir bedel ödemek zorunda değilsiniz.

Ne kadar boş kalır?


2006-2008 arasında bir evde kiracıydım. Kiralayana depozito vermiştim, eve ait tüm giderleri de ödedim. 2008 yılında evden çıktım ama ev sahibi hâlâ beni telefonla arayıp dört ay evin boş kaldığını dört aylık kira ödemem gerektiğini söylüyor. Hatta işyerinde beni taciz ediyor. Buna hakkı var mı? N.T.

Kiralayanın sizden para talep etmeye hakkı var mı? Şimdi anlatacaklarıma bakın sonuçta siz karar verin. Bir kiracı kira sözleşmesini ancak dönem sonu itibarıyla feshedebilir. Kira döneminin ortasında feshedemez. Ancak kiracı eşyasını toplayıp giderse, kapıyı kilitleyip ‘çıkamazsın oturmaya devam edeceksin’ denilemez. Bu halde kiracıdan tazminat istenilir. Bu tazminat da aynı şartlarla kiralanan yerin ne süre içinde bir başkasına kiralanabileceğine bağlıdır. Boş kalacak süre için kiralayan kiracıdan tazminat talep edebilir. Sizden dört aylık kira isteniliyor. Acaba sizin çıktığınız yer aynı şartlarla dört ayda mı kiraya verilebilir buna bakmak lazım. Yoksa kiralayan sizden dönem sonuna kadarki tüm kira bedellerini mi istiyor? Şayet tüm kira bedellerini istiyorsa bunu talep edemez. Ancak aynı şartlarla tekrar kiralanması için geçecek süre için tazminat talep edebilir. Tabii bunu her gün taciz ederek değil olsa olsa yasal yollarla talep etmelidir. Yani işyerinde taciz etmeye hakkı yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder