Esra Karayel Yeni hedef 82 bin 100
HABERİ PAYLAŞ

Yeni hedef 82 bin 100

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da geçen hafta öngördüğüm gibi endeks gelen alımlarla yukarı yönde hareket etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel piyasalarda olumlu havanın etkisiyle geçen haftaki yazımda öngördüğüm gibi borsaya alımlar geldi. Yurtiçinde cari açık verisinin beklentilerin altında açıklanması (Eylül ayında 2.224 milyar dolar) alımlara hız kazandırdı. Endeks haftalık bazda yüzde 4.17 artışla 81 bin 211 puandan kapanış yaptı.

En yüksek kapanış


Endeks, Eylül’den bu yana en yüksek kapanışını yaptı. Alımlarda Amerika işsizlik başvurularının beklentilerin üstünde gelerek Dolar/TL kurunu düşürmesi de etkili olan diğer gelişmeydi. Para piyasalarında da yurtiçi ve yurtdışı ekonomik veriler takip edildi. Tahvil ve bono piyasasında genelde hafta genelinde alıcılı seyir vardı. Piyasada gösterge olan iki yıl vadeli (24 Şubat 2016) tahvil en yüksek yüzde 8.36, en düşük yüzde 8.25 seviyesini test etti. Haftayı ise yüzde 8.23’den kapattı. Merkez Bankası 20 Kasım vadeli repo ihalesi açtı.

[[HAFTAYA]]

Dolarda değer kaybı yaşandı

Dolar/TL, beklentilerin üzerinde gelen Amerika işsizlik başvuruları sonrasında gelen satışlarla yönü aşağı çevirdi. Cuma günü ise 2.23’den kapanış gerçekleştirdi.

Endeksin yukarı hareketine devam ederek direnç seviyelerini test etmesi muhtemel gözüküyor


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endeks, olumsuz bir haber akışı olmadığı takdirde yukarı yönlü hareketine devam edecek. Bu hafta yurtiçinde Merkez Bankası faiz kararı, yurtdışında ise Japonya Merkez Bankası kararı takip edilecek. Amerika’da açıklanacak ekonomik veriler de endeksin yönünde etkili olmaya devam edecek.

81 bin 500 alımlarla geçilmeli

Endekste 81 bin 500 işlem hacmi desteği ile geçilirse orta vadede yeni hedef 82 bin 100’de. Bu seviyeye ulaşılırsa 2013’ten bu yana borsada devam eden düşüş trendi sona ermiş olacak. Para piyasalarında yrutiçi ve yrutdışı merkez bankalarının toplantı sonuçları yatırımcılar tarafından takip edilecek. Tahvil ve bono piyasasında iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizlerin yüzde 8.10-8.30 aralığında seyredebilir. Hafta genelinde alıcılı seyrin devam etmesi muhtemel gözüküyor.

Düşüş devam edebilir


Dolar/TL kurunda 2.23 destek seviyesi kırıldığı takdirde ilk etapta 2.21 seviyesine doğru gerileme olabilir. Teknik olarak dirençler ise 2.25 ve daha yukarıda 2.27 seviyelerinde görülüyor

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Güçlü sonuçlar açıkladı

Soru: Albaraka Türk hissem var. Bilanço sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Güven AKTEPE/İstanbul Cevap: Albaraka Türk yılın üçüncü çeyreğinde 65 milyon TL solo net kâr elde etti. Açıklanan sonuçlar piyasa beklentisiyle uyumlu oldu. Bu çeyrekte özkaynak kârlılıgı yüzde 16’ya yükseldi. Net kârda yüzde 16 artış oldu. Banka üçüncü çeyrekte de güçlü büyümesini sürdürdü. Toplam krediler yüzde 13 artarken fonlama tarafında da benzer artışla bankanın kredi mevduat oranı yüzde 92 gerçekleşti. Öte yandan bankanın net faiz marjı 70 baz puan daralarak yüzde 4 gerçekleşti. Kâr/zarar ortaklığı projelerinden elde edilen gelirler, önceki çeyreğe göre yüzde 14 artarken yılın ilk dokuz ayında toplam gelir, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artış gösterdi.

Satış gelirleri yükseldi

Soru: Aygaz’ı takip ediyorum. Şirketin kârı hakkında bilgi istiyorum. Hissede orta vadede teknik olarak yön konusunda bilgi verir misiniz? Mehmet ALTINEL Cevap: Aygaz 2014 üçüncü çeyrekte 68 milyon TL net kâr açıkladı. Şirket geçen yıl aynı dönemde 118 milyon TL net kâr açıklamıştı. Kârlılıkta iştiraklerden gelen olumlu katkının ve beklentilerin üzerinde gerçekleşen satış gelirleri etkili oldu. Bu dönemde satıs gelirleri yıllık yüzde 16 artış göstererek 1.8 milyar TL’ye ulaştı. Satış hacmi ise yüzde 9 büyüme ile 472 bin ton olarak gerçeklesti. Kısa ve orta vade için piyasa lumsuz bir gelişme olmadığı takdirde hissede yön yukarı gözüküyor.

Hissede vade uzun


Soru: Torunlar Gayrimenkul’de bilanço beklentilerden kötü geldi. Bu hisseye uzun vadeli yatırım yaptım. Ancak düşük kâr moralimi bozdu. Sevilay YILMAZ/İstanbul Cevap: Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı bir miktar piyasa beklentisinin altında üçüncü çeyrek sonuçları açıkladı. Şirket bu dönemde 67 milyon TL zarar açıkladı. Piyasa beklentisi ise 51 milyon TL zarar civarındaydı. Şirketin üçüncü çeyrek satış gelirleri, yüzde 55 büyüme ile 97 milyon TL olurken, satış büyümesini kira gelirlerindeki artış (yüzde 74) ve beklentilerin altında kalmış olsa da konut teslim gelirleri (yüzde 26 büyüme) destekledi.

Beklentilerin üzerinde

Soru: Pegasus’un kârı nasıl geldi? Uzun vadeli yatırım yaptım. Yönü nasıl olur? Gürcan KESKİN/İstanbul Cevap: Pegasus beklentilerin üzerinde üçüncü çeyrek sonuçları açıkladı. Şirket bu dönemde 251 milyon TL net kâr elde ederek geçen senenin yüzde 118 üzerine çıktı. Operasyonel tarafta satış gelirleri yüzde 33 büyüme ile 1.109 milyar TL gerçekleşti. Yolcu başına gelirlerde artışla birlikte iç uçuşlardaki verimlilik yükseldi. Bununla birlikte beklentilerden fazla gelen finansal giderler nedeniyle net kâr büyümesi sınırlı kaldı.

Yurtiçi satışları artış gösterdi


Soru: Akçansa’da son bilanço ve kârlılık durumu hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz? Teknik olarak kısa vadede yönü nasıl görünüyor? Cem BAHADIR/İstanbul Cevap: Akçansa, 67 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin satışları yurtiçi satışları yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 20 artış gösterdi. Yurtiçi talebin kuvvetli olması fiyatları dolayısıyla kârlılık olumlu etkilendi. Hissede teknik olarak kısa vadede yön yatay gözüküyor.

Maret gelişmesi olumlu etkiledi

Soru: Tat Gıda beklentilerin üzerinde kâr açıklamış. Bu artışın nedenleri nedir? Hissemi satayım mı? Ne dersiniz? Selim KALAYCI/İstanbul Cevap: Tat Gıda son dönem bilançosunda 139 milyon TL net kâr açıkladı. Maret’in Haziran’da satışı sonucunda elde edilen 150 milyon TL gelir, net kârdaki artışın en önemli nedeni. Bu dönemde aynı zamanda Maret ve Harranova besi durdurulan faaliyetler ile ilgili 8 milyon TL’lik bir defaya mahsus zarar kaydedildi. Hissenizi satım zamanınız hissede maliyetiniz ve getiri hedefinize bağlı olarak belirlenmeli

Mali tablolar olumlu gözüküyor


Soru: Türk Hava Yolları’nda genel durum nedir? Metin DEMİR/İstanbul Cevap: Türk Hava Yolları beklentilerin üzerinde üçüncü sonuçları açıkladı. Şirket bu dönemde 1.373 milyon TL net kâr elde etti ve geçen senenin yüzde 95 üzerine çıktı. Operasyonel tarafta satış gelirleri piyasa beklentisinin üzerinde. Bununla birlikte iştirak ve ortaklıklardan da 103 milyon TL net kâr geldi. Finansal gelirler tarafında kur etkisi sebebiyle şirket 478 milyon TL gelir elde etti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder