Tamer Heper Yeni karar verilir
HABERİ PAYLAŞ

Yeni karar verilir

2002’de boşandım ve o tarihten bu yana eski eşime nafaka ödemekteyim. Ancak eski eşimin memur statüsünde bir göreve başladığını öğrendim. Nafakanın kaldırılması için dava açtım Bu nafaka kaldırılır mı? O.Ç.

Bir iki noktaya dokunarak yanıt vereyim. Birincisi nafaka yoksulluk nafakasıdır. Geçinemeyecek durumda olan eski eşe mahkeme geçinmesi için nafaka tayin etmiş. Yani sizin kesenizden geçinmesi uygun bulunmuş. Hani “öküz öldü ortaklık ayrıldı” denir ya işte evlilikte öküz de olsa ortaklık bitmiyor. Üç gün evli kal, sonra yıllarca nafaka öde, sizinki öyle.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak ne yapalım yasa böyle. Dolayısı ile bugüne kadar eşiniz yoksul olduğu için nafaka ödediniz. Peki şimdi: Eşiniz resmi kayıtlarda görülen bir işe başladığına göre artık yoksulluğu ortadan kalktı. Dolayısı ile nafakanın kaldırılması talebi ile dava açmanız doğru. Zira eski eşiniz işe başladı diye siz nafakayı kendiliğinizden kesemezsiniz. Yani doğrusunu yapmışsınız. Buraya kadar da tamam. Peki, şimdi nafaka kalkar mı? Yukarıda anlattıklarım net bilgi, şimdiki net değil, bulanık. Bir kere davasına bakılan bir husus için “şöyle sonuçlanır” gibi bir hükümde bulunmam yanlış olur. Ancak kararı, delilleri değerlendiren mahkeme verecek. Anlattıklarımdan anlaşılan yanlış bir iş yapmamışsınız, dava doğru. Ne yazıkki nafaka konusunda ben halen mahkemelerin biraz tutucu olduğunu, kadınları koruma fikri ile kararlar verdiğini de görüyorum. Bekleyin bakalım ne karar çıkacak?

Gelir Vergisi çıkabilir

Ev sahibi evini bize satacak ama kendisi de alalı beş seneden az olmuş, tapudan satamam diyor da noterden satayım diyor. Böyle bir satış mümkün mü, ne gibi problem yaşanır? B.Ö.

Gayrimenkulün alımdan sonraki beş yıl içinde satılamayacağı diye bir kural yok. Ancak beş yıl içinde satış halinde alım-satım arasında doğan lehte fark Gelir Vergisi’ne tabidir. Bir gayrimenkul ancak tapu dairesinde alınır ve satılır, tavsiyem siz de tapudan alın. Bunun için bir mali müşavir ile görüşün. Alım ve satım değerlerini bildirin, doğabilecek vergiyi size söylesin, bakarsınız Gelir Vergisi çıkmayaz, siz de tapudan alım işlemini yaparsınız. Peki noterde satış olur mu? Noterde satış değil gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılır. Yani ileride satış vaad edilir. Bu işlem hukuk dışı değil, yapılabilir. Büyük çapta önemli bir hukuki engel çıkarmayabilir. Deyin ki çıktı, mahkeme marifeti ile bu daire adınıza tescil olunabilir. Yapılmasında mahzur yok ama önerim Gelir Vergisi’ni hesaplatıp ona göre davranıp tapudan devrini almanız yönündedir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder