Tamer Heper Yetkili mahkeme neresi?
HABERİ PAYLAŞ

Yetkili mahkeme neresi?

Bir akrabama arabamı satması için vekalet verdim, sonra bunun altında aldatmaca olduğunu gördüm ve 'satmayın' diye mesaj çektim. Fakat ertesi gün bana ‘satıldı’ dediler. Aradan bir yıl geçti, şimdi de paramı alamıyorum. İstanbul”da maliyeti yüksek olur diye avukata vermedim, memleketimde bir avukata verdim icra takibi yaptı ama hâlâ paramı alamadım. Bu iş bu kadar uzar mı, geniş bilgi verir misiniz? H.M.T.

Bir kimse kendi adına iş yapması için birilerine vekaletname verebilir. Vekaleti alan kişi, vekaletnamedeki yetkiler çerçevesinde kalmak şartı ile gereken işleri yapar. Bu işlerin sonucunda bir para temin edilmişse bu parayı en kısa zamanda vekil edene vermek zorundadır. Sizin araç satış işleminiz vekalete dayanılarak yapıldığı için yapılan işlem geçerlidir, ancak satış bedelinin en kısa zamanda size ödenmesi gerekirdi. Bu durumda iki hukuki mesele ortaya çıkar. Birincisi; alacaklı olduğunuz parayı vekil ettiğiniz kişiden talep hakkı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

İkincisi; talebe rağmen ödenmeyen para nedeni ile cezai sorumluluk doğar. Siz masraflı olur diye İstanbul’da bir avukata işinizi vermemişsiniz, iyi ama İstanbul’daki avukatların masraflı olduğunu kim söyledi? İstanbul’da yaklaşık 28 bin avukat var. Bulardan birkaçı ile görüşüp sonuçta sizin hem çalışma yönünden hem de mali yönden aklınıza yatan biri ile işbirliği yapabilirdiniz.

Sonra ‘memlekette verdim’ diyorsunuz ya, bunu yaşadığım şehir olarak kabul ediyorum, zira sınırlarımız içindeki her yer memleket. Peki yaşadığınız şehirde avukata verdiniz de ihtilaf İstanbul’da ise memleketten nasıl takip edilecek? Oradan İstanbul’a her işlem için gelip gitmek zorunda kalan avukatın masrafı daha yüklü olmayacak mı? Bir ihtilaf çıktığında bununla ilgili dava istediğiniz her yerde açılmaz, yetkili mahkemelerde açılır. Sizin olayınız İstanbul’da olmuşsa yetkili mahkemeler ve icra daireleri İstanbul mahkemeleridir. İcra takibinin uzadığından yakınıyorsunuz. Bu işler çok çabuk olmuyor, uzayabilir ama anladığım kadarı ile sizin yaşadığınız şehirden takip isteği nedeni ile de uzamış olabilir. Avukatınızla bu bilgiler çerçevesinde bir konuşun, detayı bilen size başka açıklama yapmak yanıltıcı olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder