Tamer Heper Yönetici yapamaz
HABERİ PAYLAŞ

Yönetici yapamaz

Bizim binamızda hiç kimse yönetici olmak istemedi. Ancak dışarıdan bir şirketle anlaşıldı ve yönetim bu şirkete verildi. Şimdi binada balkonunu kapatan ve değişiklik yapanlar var. Bu yöneticiye müdahale etmesi gerektiğini hatırlattık ama ilgilenmedi. Bu görevini yapmadığı anlamına gelmez mi? U.Y.

Kat mülkiyeti kurulmuş bir binada proje dışı hiçbir tadilat yapılamaz. Buna balkon kapatma da dahildir. Böyle bir tadilat yapıldığında benim tavsiyem derhal hiç vakit geçirmeden müdahale edilmesidir. Sizin binanızda da müdahele gerektiren haller var ancak sizin binanızdaki yönetici bu müdahaleyi yapamaz. Çünkü projeye aykırı davranan kat malikine dava açmak için yöneticinin kat malikleri arasından seçilmiş olması lazım. Kat maliki olmayan bir yönetici bu nedenle dava açamaz. Yani sizin yöneticiniz görevini ihmal etmiyor. Ancak bu durumdan rahatsız olduğunuz için, üstelik rahatsız olmakta da çok ama çok haklı olduğunuz için siz veya herhangi bir bağımsız bölüm maliki dava açabilir. Benim tavsiyem de açmanızdır. Zira açmazsanız bir gün binanızı tamamen değişmiş vaziyette ve geri dönülmez bir noktada bulursunuz. Buna meydan vermeyin.

Haberin Devamı

Hesabınız kapanmış

Kredi kartı borcum vardı ödeyemedim. Üzerine faiz biner ama bir gün öderim diye düşünürken bir ihtarname geldi. Onu da kabullendim ama şimdi kredi kartımı kullanamıyorum. İhtarname kullanmama mani midir? R.L.

Size gelen ihtarnameyi dikkatlice okumanızı tavsiye ederim. Bu ihtarnamede hesabınızın kat edildiği ve (örneğin) borcunuzu iki gün içinde ödemeniz gerektiği yazılıdır. Biz buna ‘kat ihtarı’ deriz. Kat demek bu hesabınızın kapandığı anlamına geliyor. Verilen süre içinde yani yukarıdaki örnekte verilen iki gün içinde de borcunuzu ödemediğiniz takdirde artık devreye temerrüt faizi girecek demektir. Temerrüt faizi de yasal faizin üzerinde bir faiz demektir. İşte bunun için kartınızı kullanamıyorsunuz. Mümkün ise borcunuzu icra takibine uğramadan kapatın, aksi halde bu borcun üzerine bir de icra masrafları ile avukatlık ücreti binecek.

Haberin Devamı

Çok dikkatli olun

İşyerim kötü. Yalnız benim değil herkesin kötü. Parasızlıktan kırılıp gidiyoruz ancak bizim derdimizi dinleyen yok, herkes başka hesaplar ve başka işler peşinde. Biz küçük esnafı kurtaracak önlem düşünüleceği yerde bizler icra takibi ile yüz yüze kaldık. Hakkımda yapılan takibe itiraz etsem ne olur? Anlaşmaya yanaşsam ne olur? Hangisi doğru, taksitle ödeme imkanım olabilir mi? R.P.

Doğrudur ve yerden göğe haklısınız. Yalnız küçük esnaf değil büyük esnaf da zorda. Emekli de perişan, işçi de. Ama onların derdini düşünen yok. Şimdilik bir bilek güreşidir gidiyor, etraf toz duman. Belki de dertlerinizin örtbas edilmesi için bu da bir fırsat gibi görülüyor. Evet dertleşmeyi sonraya bırakayım ve şayet gerçekten borcunuz varsa takibe itiraz etmeyin. Zira itiraz ettiğinizde dava açılır ve davada haksız çıkarsanız borcunuzun üzerine yüzde 40 zam gelir. Bu da sizi daha zora sokar. Borcunuzu taksitle ödeme ihtimaliniz varsa dört taksit talebinde bulunabilirsiniz. Bunu alacaklının kabulü gerekmez. Ancak alacaklı ile anlaşabilirseniz onun kabulüne bağlı olarak dört taksitten daha fazlasını yapabilirsiniz. Ancak yine hatırlatayım taksitleri atlamamak kaydı ile. Aksi halde cezası var. Çok dikkatli olun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder