Tamer Heper Yönetim planında hüküm var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Yönetim planında hüküm var mı?

Oturduğum binanın yöneticisiyim. Bizim asansör 22 yıllıktı, değiştirdik. Ancak giriş katta oturanlar bunun masrafına katılmayacaklarını söyledi ve sizin yazılarınızı karşımıza getirdiler. Kullanmayacak olanların masrafa katılmaması doğru mu? Bizim durumumuz ne olur? F.T.

Ben hiçbir yazımda alt kattakiler asansör masrafına katılmaz demedim. Çünkü asıl kural ortak giderlere herkesin arsa payı oranında katılmasıdır. Hatta yasada açıklık vardır, hiçkimse kullanmadığını veya kendi bağımsız bölümünün durumundan dolayı bu yerden yararlanma ihtiyacında olmadığını ileri sürerek ortak gideri ödemekten kaçınamaz. Yani bu komşularınız masrafa katılacak.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak bunun bir istisnası var. Belki sizin önünüze bunu getireceklerdir. İstisnası şu: Yönetim planına bakacaksınız, yönetim planında zemin katta oturanlar asansör kullanma ihtiyacında bulunmadığı için asansörle ilgili hiçbir masrafa katılmaz anlamında bir hüküm varsa, evet işte o zaman katılmazlar. Şayet böyle açık bir hüküm yoksa kullanma ihtiyacında olmasalar bile bu masrafa katılacaklar. Yönetim planında sözünü ettiğim hüküm yoksa ve katılmamakta ısrarcı iseler onlar aleyhine önce icra takibi yapın, itiraz halinde ise mahkemeye başvurun. Bu durumda alacağınızı, yüzde 40 icra inkar tazminatı ve aylık yüzde 5 gecikme tazminatı ile birlikte alırsınız. Biraz geç olur ama neticede olur.

Bir ampul için çok para

Bir büfe açtım, bir tek lamba yanıyordu. Bir gün kontrole geldiler, kaçak elektrik kullandığımı söylediler. Tek lamba için 6 bin TL ceza yedim, ayrıca mahkemeye verdiler. Emekli maaşıma haciz koydular. Bunu kaldırabilir miyim? H. U.

Mahkemeye enerji hırsızlığı nedeni ile verilmişsiniz. 6 bin TL ise muhtemelen kaçak elektrik kullanım bedeli nedeni ile. Şayet bu nedenle verildi ve emekli maaşınıza haciz konuldu ise icra hukuk mahkemesine başvurarak bu haczi kaldırma talebinde bulunmanız mümkün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder