Esra Karayel Yükselisler satıs fırsatı
HABERİ PAYLAŞ

Yükselisler satıs fırsatı

Küresel borsalarla birlikte Borsa İstanbul’da endeks haftanın ikinci yarısında gelen alımlarla yükseldi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel borsalarla birlikte hafta başında düşüşler yaşayan Borsa İstanbul, haftanın ikinci yarısında yükselişe geçti. Amerika Merkez Bankası’nın Temmuz toplantısı sonrası açıklamaları takip edildi.

Siyaset etkisini devam ettirdi

[[HAFTAYA]]

Geçen hafta yurtiçinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan olağanüstü ‘terör’ toplantısı, koalisyon görüşmeleri ve açıklanan ekonomik veriler izlendi. Endeks beklentilerden iyi gelen bilançolarla yükselişe geçti ve 79 bin 910 seviyesinden kapattı. Para piyasalarında döviz ve sabit getirili piyasaların seyrinde Amerika Merkez Bankası Fed’in Temmuz toplantısının ardından yapılan açıklamalar etkiliydi. Yurtiçinde yaşanan terör saldırıları sonrasında yapılan askeri operasyonlar etkili oldu.

Haberin Devamı

Dolar 2.80’den döndü

Fed açıklamaları sonrası dolar/TL 2.80 seviyesine kadar hareketlenmeler yaşadı. Amerika’da açıklanan ücret artışının rekor seviyede düşük çıkmasının ardından geriledi ve 2.77 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Borsa, faiz ve dövizin yönünde açıklanan ekonomik veriler ve siyasi gelişmeler etkili olacak

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar yoğun veri akışının olduğu bir haftaya girdi. Yurtiçinde Temmuz enflasyonu, Borsa İstanbul’da endeksin yönünde etkili olacak önemli konu başlığı olarak bulunuyor. Bununla birlikte artan jeopolitik riskler ve siyasi belirsizlik diğer önemli faktörler.

Belirsizlik yükselişi sınırlar

Yatırımcıların mevcut şartlarda kârda oldukları hisseler öncelikli olmak üzere yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirmelerinde fayda bulunuyor. Endekste önemli psikolojik direnç seviyesi 80 bin olarak görünüyor.

Para piyasalarında Amerika verileri, şirket bilançoları ve Fed açıklamaları etkili olmaya devam edecek. Yurtiçinde ise enflasyon verileri ve Merkez Bankası açıklamaları da dikkatle izlenmesi gereken önemli konu başlıkları olarak bulunuyor.

Dolar/TL’de direnç 2.80

Dolar/TL’de önemli direnç seviyesi 2.80 olarak gözüküyor. Tahvil bono piyasasında iki yıllık gösterge vadede yüzde 9.98 ve yüzde 10.15 aralığında dalgalı hareketler gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Vade olarak bekleyebilirsiniz

Soru: İş Leasing ne kadar kâr açıkladı? Bilanço ile ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz? Vade olarak kısa vadede yükseliş olur mu? Hakan CANER/İstanbul

Cevap: İş Leasing yılın ikinci çeyreğinde 9.5 milyon TL konsolide net kâr açıkladı. Bu değer hem geçen yılın aynı dönemine göre hem de ilk çeyrekle kıyaslandığında yüzde 60 gerilemeye denk geliyor. Şirket geçen haftalarda vergi dairesine sunduğu solo mali tablolarında 5 milyon TL net kâr açıklamıştı. İlk çeyrekte vergi kârı 37 milyon TL idi. Şirketin leasing alacakları önceki döneme göre dolar bazında yüzde 3.5 büyüdü. Açıklamalarla birlikte hissenizi takip etmenizi tavsiye ederim. Bilanço verilerinde düzelme olduğu takdirde, hissede yukarı yönde hareketlenme görülebilir. Vade olarak bir miktar beklemeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

Mali tablolar olumlu etkilenebilir

Soru: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri geçen haftalarda bir anlaşma imzalamış. Bu konuda bilgi verir misiniz? Hissede teknik olarak kısa vadede yön nedir? emal ASLAN/İstanbul

Cevap: Akdeniz Güvenlik Hizmetleri ile Antalya Ulaşım Hizmetleri Petrol Sanayi Ve Ticaret arasında 12 ay süreli olarak özel güvenlik hizmet alım sözleşmesi imzalandı. Gelişmenin orta vadede şirket finanslarına olumlu etki yapması muhtemel gözüküyor. Kısa vadede teknik olarak yön yatay gözüküyor. Bu seviyelerde piyasadaki koşullara bağlı olarak destek ve direnç seviyeleri arasında hareketler gerçekleştirecektir.

Hedeflerinize göre belirlemeniz gerekiyor

Soru: Saf Gayrimenkul hissem var. Şirket yeni kredi almış. Sizce satım zamanı nedir? Bilgi verir misiniz? Altan KARACAN/İstanbul

Cevap: Saf Gayrimenkul, Albaraka Türk Katılım Bankası’ndan ortalama 1.5 yıl vadeli 40 milyon TL anapara karşılığına tekabül eden tutarda dolar cinsinden kredi kullanılmasına karar verdi. Hissenizde satım zamanını maliyetinize ve getiri hedefinize göre belirlemenizde fayda var.

İşlem hacmiyle birlikte izleyin

Soru: Ulusoy Elektrik’in yeni şirket kurma çalışmaları hakkında bilgi istiyorum. Kısa vade için hissede teknik olarak yön nedir? Mehmet AKSEN/İstanbul

Cevap: Ulusoy Elektrik, Endonezya’da, ürün portfoyünde yer alan Hava Yalıtımlı Modüler Hücre üretilmesine yönelik olarak ‘PT Ulusoy Electric Industry’ şirketi 500 bin dolar sermaye ile kurdu. Hissede yön kısa vade için yatay gözüküyor. İşlem hacmiyle birlikte hissenizi takip etmenizi tavsiye ederim.

Mali tablolar olumlu etkilenir

Soru: Datagate Bilgisayar portföyümde var. Sözleşme yapmış. Bilançoya etkisi nasıl olur? İbrahim CENAN/İstanbul

Cevap: Datagate Bilgisayar ile HTC Corporation arasında HTC’nin satış pazarlama ve dağıtımını yaptığı mobil ürünlerinin Avea İletişim Hizmetleri bayilerinde satışı ile ilgili distribütörlük sözleşmesi imzalandı. Orta vade için şirket finansallarına etkisi olumlu olur. Bununla birlikte şirketin yukarı yönde hareket etmesi için teknik olarak işlem hacminin artması gerekiyor.

Sözleşme imzaladı

Soru: Aselsan hissem var. Şirketle ilgili yeni bir gelişme var mı? Faruk ÜSTÜN/İstanbul

Cevap: Aselsan, Havelsan İş Ortaklığı ile Sedef Gemi İnşaatı arasında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için inşa edilecek bir adet havuzlu çıkarma gemisinde (LPD) bulunacak savas-elektronik sistemlerinin sağlanması ve entegrasyonu konusunda bir sözleşme imzaladı. Sözleşmede Aselsan’ın iş payı 127 milyon euro olup teslimatlar 2020-2021 yıllarında tamamlanacak. Sözkonusu sözleşme tutarı şirketin 2015 birinci çeyrek sonu 4 milyar dolar bakiye sipariş tutarının yüzde 3.5’ine denk geliyor. Gelişme uzun vade için olumlu gözüküyor.

Vergi geliri olumlu

Soru: Tofaş Oto Fabrika’yı izliyorum. Mali tabloları ile ilgili ayrı ayrıntılı bilgi verir misiniz? Fikret SERT/İstanbul

Cevap: Tofaş Oto Fabrika ikinci çeyrek 2015’te yıllık bazda yüzde 44 artışla 193 milyon TL net kâr rakamı açıkladı. Şirketin ikinci çeyrek net kârındaki yıllık artışta güçlü yurtiçi araç talebinden kaynaklanan yüksek ciro büyümesi ve yeni yatırımları nedeniyle devlet teşviklerinin neden olduğu vergi geliri artışı etkili oldu. Şirket beklentilere paralel yıllık bazda yüzde 40 artış ile 2.55 milyar TL ciro rakamı elde etti. Yurtiçi cirosu yıllık bazda yüzde 80 artış ile 1.13 milyar TL’ye ulaşırken ihracat cirosu Amerika’ya Doblo ihracatı sayesinde yıllık bazda yüzde 19 artış ile 1.41 milyar TL’ye ulaştı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder