Tamer Heper Zaman kısıtlı
HABERİ PAYLAŞ

Zaman kısıtlı

Devlet memuru statüsündeyim. Benim derecem bana göre yanlış değerlendirildi, alt derecelerde kaldım. 5/3 derecesi verildi. Bunun düzeltilmesi için ne yapmam lazım? T.Ç.

Sizin derecenizi benim hesaplama imkanım yok. Bunun için meslek hayatınızda istifalar var, yeniden işe girmeler var, uzmanlık sınavı ve buna göre atamalar falan var. Ancak söyleyebileceğim şudur: Yanlış derecelendirme yapılması halinde yapacağınız şey idari dava açmaktır. İdari dava belli sürelere tabidir. Bu sürelerin başlama tarihi önemlidir zira zamanın geçmesi hak düşümü sebebidir. Bu nedenlerle mektubunuza acele yanıt verme ihtiyacı duydum. Bence hiç vakit kaybetmeden bir meslektaşımın yardımını alın. Hem süreyi geçirmemiş olursunuz hem de idari dava açılırken dikkat edilmesi gereken dilekçede bazı özelliklerin de olması gereğidir. Bunları tek başınıza yapmayın, zira işiniz hayati önemi haiz, yardım almayı ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Sizinki iştirak nafakası

Eşimden boşandım, bir çocuğumuz vardı velayeti anneye verildi. Ben eşime nafaka ödüyorum. Şimdi eşim evlenirse nafaka kesilir mi? Çocuğun velayetini almamın şartları nelerdir? N.Ö.

[[HAFTAYA]]

Önce nafaka meselesi. Bir çocuğunuz var ve velayeti annede, siz nafaka ödüyorsanız çok büyük bir ihtimalle ödediğiniz nafaka çocuğunuzun bakımı için iştirak nafakasıdır. İkinci bir ihtimal ödediğiniz nafaka içinde hem eşinize yoksulluk nafakası ödüyorsunuz hem de çocuğunuz için iştirak nafakası. Malüm iştirak nafakası çocuğun bakımı için gerekli paranın bölüştürülmesi sonucu size düşen paydır. Yoksulluk nafakası ise evlenen eşin yoksulluğu bertaraf olacağı için kesilebilir. Ancak çocuğa iştirak nafakası ödeniyorsa (ki bu ihtimal çok büyüktür) bu nafaka kesilmez. Çocuğun velayetini almaya gelince. Bunun için mahkeme kararı gerekir ve bu taleple bir dava açacaksanız hakim burada çocuğun menfaatinin, yararının nerede olduğuna bakar. Tarafların ihtilafı vs. hakimi ilgilendirmez. Burada hakimi ilgilendiren çocuğun menfaatidir. Şayet şartlar çocuğun menfaati yönünden sizde kalmayı gerektirecek şekilde değişmişse evet velayet size verilebilir. Ancak unutmayın ki küçük yaştakilerin velayeti söz konusu olunca anne bakımı tercih nedenidir. Tabii kesin kural değildir. Örneğin anne alkolik veya iffetsiz bir hayat yaşıyor ise artık burada annede kalmak çocuğun menfaatine olamayacağı için velayet babaya verilebilir.

Haberin Devamı

İşinizi halletmişsiniz

Maddi yönden sıkıntıya düştük borçlandık. Evimizi satar borcu öderiz dedik ve evi kardeşime teklif ettik. Kendilerinin maddi durumu iyi, ancak onlar evi almayı değil borcu ödemeyi teklif ettiler. Neticede kabul etti şart şu: Bizim borcumuzu ödeyecekler, ancak evin değeri borçtan fazla. Bu fark için de evde oturmaya devam etmemizi bu yolla da borcu denkleştirmemizi, intifa hakkının bizde kalmasını kuru mülkiyetin kendilerine verilmesini teklif ettiler kabul ettik. Tapuya gittik evin kuru mülkiyetini sattık. Şimdi bu durumda problem yok ancak eşimin yeğeni var. İleride miras açısından problem olabileceği söylendi bu problemi nasıl hallederiz? F.F.

Haberin Devamı

Mektubunuzu tekrar tekrar okudum, ne güzel bir aile dayanışması sergilemişsiniz. Ancak sizin miras konusunda bir probleminiz yok. Kuru mülkiyetini satmışsınız intifa hakkı sizde kalmış. Böylece kardeşiniz sizin, evden ölene kadar yararlanmanızı sağlamış. Ölümünüzden sonra da kendisi tam malik olacak. Yani bu kadar uzun süreli bir alışveriş. Bunu herkes yapmaz. Yeğen konusuna gelince. Sizin üzerinizdeki intifa hakkı miras olarak kalmaz, intifa hakkı ölümle son bulur. Dolayısı ile intifa hakkınız yeğene miras kalmayacak. Yeğen mirasta mahfuz hisse talebinde de bulunamayacak çünkü yeğenin mahfuz hissesi yok. Dolayısı ile siz bu konuda bir problem yaşamayacaksınız zaten işi halletmişsiniz. Yeğenin bir tek iddiası olabilirdi o da kuru mülkiyet her ne kadar satış gösterildi ise de bu bir bağıştı diyebilir, ancak kuru mülkiyeti alan kardeşin mali durumunun iyi olduğunu yazdığınıza göre bunun aksini ispat onun için pek mümkün olmayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder