Tamer Heper Zararınızı bilirkişi belirler
HABERİ PAYLAŞ

Zararınızı bilirkişi belirler

İşyerimi kiraya verdim. Sözleşmede, dönem bitiminden bir ay önce fesih ihbarı yapılmazsa sözleşme iki yıl daha uzar diyor. Kiracım Şubat 2011’de çıkacağını söyledi, sözleşmeye göre Şubat 2012’ye kadar devam etmesi gerekiyor. Şubat 2011’de çıkarsa geri kalan bir yıllık kirayı alabilir miyim? Uzlaşmaya gidersem en makul uzlaşma nasıl olur? Y.T.

İşyerinizi kiraya verdiğinizi, olayla ilgili bitim tarihlerini hepsini yazmışsınız da yaptığınız sözleşmenin kaç yıllık yapıldığını yazmamışsınız. Ben soru metninden iki yıllık yapıldığı izlenimini edindim ve ona göre yanıt vereyim. Kira sözleşmesinin bitiminde kiracı kira sözleşmesini feshedebilir. Sizin kira sözleşmesinin bitim tarihi Şubat 2012, bu tarihten önce kiracı sözleşmeyi feshettiğinde sizin zararınızı ödemek durumundadır. Peki sizin zararınız kira döneminin sonuna kadarki süre midir? Belki size göre öyle, ancak mahkemeler başka türlü düşünüyor. Diyorlar ki; kiracı çıktığında elbette bir miktar zarara uğrayacaksınız peki ne kadar zarara uğrayacaksınız, yeni bir kiracı bulana kadar. O halde bu yer aynı şartlarla kiraya verilmek istenildiğinde ne sürede verilebilir? İşte zararınız yeniden kiraya verilene kadar geçen süredir. O halde siz bu kadar tazminat alabilirsiniz. Peki yeniden kiraya verilebilecek süreyi nereden bileceğiz? İşte onun için de mahkemeler bilirkişiye başvuruyor. Umumiyetle o bölgedeki emlak uzmanlarına bu husus soruluyor ve rapor alınıyor. İşte size de bu uygulanacak. Artık en uygun anlaşmayı bu bilgi çerçevesinde siz yapın.

Haberin Devamı

Üç yol öneriyorum

Bir daire alacağım ancak üzerinde ipotek var. İpotek alacaklısı bir firma ama iflas etmiş. Bu ipoteği nasıl kaldırırız? M.Y.

Bana iflastan bahsedildiğinde bir düşüncedir alıyor. Çünkü bizler iflas denilince mahkeme kararı ile açılan iflası anlarız. Ancak hukukçu olmayan sokaktaki vatandaş kepenk kapatmış her işyeri için iflas tabirini kullanıyor. Dolayısı ile iki yanlı yanıt vereyim. Şayet benim düşündüğüm gibi mahkeme kararı ile iflas etmiş bir şirket söz konusu ise bu halde karşınızda alacaklı bulunan bir şirket yoktur. Ancak karşınızda muhatap olarak bu şirketin tasfiye işlemlerini yapan bir iflas masası vardır. İflas eden şirketin bulunduğu yerdeki adliye binası içinde iflas dairesine gidip gerekli bilgileri buradan alabilirsiniz. İpotek borcunu ödeyip ipoteğin kaldırılması talebinde bulunursunuz. Ancak sade vatandaşın anladığı anlamda sadece kepenk kapatıp ortadan kayboldu ise ipoteğin kaldırılması için dava açmanız gerekecektir. Bu halde mahkeme ipotek bedelinin depo edilmesine karar verecek ve sonra ipoteğin kaldırılmasına karar verecektir. Ancak bana göre daha kısa bir yol daha var. Bu yol, İcra İflas Kanunu’nun 153. maddesinde gösterilen yol dur ki ipotek bedelinin ödenmesi karşısında ipoteğin kaldırılması için icra dairesine de başvurulabilir. Bu başvuru sonucu alacaklıya tebligat gönderilir. Gelmezse para icra dairesine yatırılır. İcra Hukuk Hakimi de paranın icra dairesinde muhafazasına karar verir ve ipotek kaldırılır. İşte size çözüm, beğenin, beğendiğinizi uygulayın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder