Tamer Heper Zorla alınmaz
HABERİ PAYLAŞ

Zorla alınmaz

Bir binanın birinci katında daire sahibiyim. Bina beş katlı. Binaya asansör yapılması düşünülüyor. Ben buna katılmak istemiyorum ama mahkemeye verir parayı alırız diyorlar. Katılmak zorunda mıyım? Y.K.

Bana kalırsa asansör yapımı için sizden para toplama konusundan önce hallolması gereken başka bir husus var. Binanız projelendirilirken asansörsüz projelendirilmiş. Bugün asansör yapılacak ise önce tadilat projesi yapılıp ilgili belediyeden onay alması lazım. Bu işlem yapılmadan zaten yapılacak asansör yasadışıdır ve yasadışı yapılacak bir iş için para talebi mümkün olmadığı gibi asansör yapımı da mümkün değildir. Zira binalarda öyle istenildiği zaman istenilen değişiklik yapılamıyor, her şeyin bir yolu var. Diyelim ki yasal engel aşıldı; bu halde de Kat Mülkiyeti Kanun’unun 43’üncü maddesi devreye girer. Yapılacak tesis çok masraflı ise ve kullanma ihtiyacı bulunmuyor ise istemeyen kat maliki buna katılmaz. Yani anlaşıldığı gibi zor durumda değilsiniz. Öyle, “Mahkemeye verir alırız” sözleri yasal bir durumu ifade etmiyor.

Haberin Devamı

Vekalet son bulur

1986 yılında anneannem vefat etti. Dedem bir yıl sonra evlendi. İkinci eşi ile birlikteyken herhangi bir mal edinmedi ama bu arada dayıma vekaletname vermiş. İkinci eşin hakları nedir? Dayımın vekaletine rağmen bizler veya kardeşleri bir hak iddia edebilir mi? Ü.G.

Dedenizin mirası ile dayıya verilen vekaleti birbirinden ayıralım. İkisi ayrı hukuki konu. Birincisi; dedenizin ikinci eşi dedenizin ölümü halinde mirasçı. Bu eş birinci derece mirasçılarla birlikte mirasçı olduğu için mirasın dörtte birini alacak. Geri kalan dedenizin çocukları arasında pay edilecek. Bu çocuklar arasında önce ölen varsa onun payı da kendi çocukları arasında bölüştürülecek. Miras işi tamam. Şimdi geleyim vekaletnameye. Vekaletname bir işin yapılması için verilen yetkidir. Mirasın paylaşılmasını etkilemez, miras payını küçültüp büyütmez. Üstelik vekaletname ne için verildi ise münhasıran o iş için kullanılır. Örneğin bankadan para çekme için verildi ise tapuda işlem yapılamaz. Dolayısı ile dayınıza verilen vekaletnamenin içeriğini bilmeden de fazla akıl yürütülemez. Ancak sabit olan bir husus var ki dedenizin ölümü ile de vekalet ilişkisi zaten son bulur. (Bunun bir istisnası var ama sizin olayınızda olduğunu sanmıyorum. Bu nedenle kafaları karıştırmamak için bu konuya girmiyorum.)

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder