Tamer Heper Zorla geri alım yok
HABERİ PAYLAŞ

Zorla geri alım yok

Bir yakın akrabam, arsa tapulu beş katlı binasının dört katını sattı. Kendi çocukları buraları bedeli karşılığı alma istiyor. Bu mümkün mü? Satışın hileli olduğunu iddia etseler durum değişir mi? Bunun bir süresi var mı? Y. K.

Köşeme gelen sorulardan çıkan bir sonuç var. Bir insanın malı mülkü olmayışı ne kadar önemli bir problem ise malı mülkünün oluşu da bir o kadar problemmiş meğerse. Görüyorum ki kendisi de yapsa aileden de gelse malvarlığı da problem. Şimdi çoluk çocuk varken sen kalk evlerini sat. Doğrusu çocuklar bu yerlerden bir şeyler bekliyorken bir anda bütün beklentiler yok oluyor. [[HAFTAYA]]Peki ya satıştan gelen para? Hukuken bakarsanız malvarlığına dairelerin yerine para girdi iyi ama para üç günde harcanır biter. İşte mesele burada düğümleniyor. Hukuki bakış açısı bu. Bir kimse malını kanunlar çerçevesinde istediği gibi kullanır. Mallarını satar, parasını da alır yer. Kimse karışamaz. İşte okuyucumun durumu da bu. Babaları mallarını satmış, parayı isterse bankada tutar isterse yer. Bu yerlerin satış bedelini ödeyelim biz geri alalım diye bir uygulama da yoktur. Olsa olsa yeni malike teklif edersiniz, satış fiyatında anlaşırsanız verir parasını alırsınız ama bu yolla hukuki yönden zorlayarak alım söz konusu değil.

Haberin Devamı

Size yanlış söylemişler

Aile büyüklerimizden kalan gayrımenkuller için ortaklığın giderilmesi davası açtık. Bizim dışımızda beş ortak var. Ortaklar, biz davaya itiraz ederiz bu nedenle hissenizi ömür boyu satamazsınız diyorlar bu doğru mu? Y. D.

Hayır doğru değil. Hem doğru değil hem de olayın mantığına aykırı. Ortaklığın giderilmesi demek zaten o gayrımenkul üzerinde ortakların birbiri ile ilişkisinin koparılması demek. Bu ilişki nasıl kopar? Şayet galrımenkul bölünebiliyorsa, mesela bir arazi ise. Bu arazinin bir parsel numarası vardır ve davada taraf olanlar bu yere ortaktır. Ortaklığın giderilmesi davasının sonunda bu yer bölünebiliyor ise ortak sayısı kadar parsele bölünür, her ortağa bir parsel verilir böylece ortaklık son bulur, parsel sahibi de kendi yeni parselinden dilediği gibi tasarruf eder. Yok gayrimenkul bölünemiyorsa, örneğin bir daire ise bu halde satışı yoluna gidilir, elde edilen para herkese düşen pay oranında ortaklara dağıtılır. Yine bu yolla ortaklık giderilmiş olur. Üstelik çok kısa bir süre önce köşemde açıkladığım gibi ortaklığın giderilmesi davasında, davalı tarafın “ben bu davaya itiraz ediyorum, ortaklığın giderilmesini istemiyorum” şeklindeki beyanı davanın görülmesine engel olmadığı gibi davanın reddi sebebi de değildir. Bu açıklamalarımdan anlaşıldığı gibi, davalının itirazı , hissenin ömür boyu satılmasına mani olacak bir husus değildir, davanın maksadı zaten ortakları birbirine bağlı kalmaktan kurtarmak , müstakil tasarruf imkanını sağlamaktır. Size karşı ileri sürülen bu görüş tamamen yanlıştır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder