Tamer Heper beş yıl birlikte olmalısınız
HABERİ PAYLAŞ

beş yıl birlikte olmalısınız

Ben babamla yıllar önce ayrıldım ve bir aile ile birlikte yaşıyorum. Asıl babamla yılda bir iki karşılaşırsak karşılaşırız, çoğunlukla bu karşılaşma da olmuyor. Şimdi ben birlikte yaşadığımız ailenin soyadını almak istiyorum. Kendilerinin yaş durumu ve aile yapısı buna müsait. Böyle bir taleple dava açsam babamı da davaya dahil etmem gerekir mi? M.B.

İfadelerinizden, birlikte yaşadığınız ailenin soyadını almaktan kastınızın, ‘onlara evlatlık olmak’ olduğu anlaşılıyor. Yaş durumu ve aile yapısından söz ettiğinize göre onların çocuksuz bir aile olduğunu ve aranızda yaş farkı bulunduğunu kastediyorsunuz.

Haberin Devamı

Ancak bu tek başına yetmez, aranızdaki yaş farkı en az 18 olmalı. Bu tamam ancak en az beş yıldan beri birlikte yaşıyor olmanız da gerekir. Yetişkin olmayanlar evlat edinilme ile evlat edinenin soyadını alır.

Yetişkin kimse ise şayet istiyor ise evlat edinenin soyadını alır. Bu durumda sizin kastettiğiniz evlatlık ilişkisidir ve evlatlık ilişkisi kurulması talebini, evlat edinen yapar. Şayet yukarıdaki şartlar var ise sizin evlatlık ilişkinize mahkeme karar verir.

Böyle bir davada evlatlığın reşit olması durumunda babasının izni gerekmez. Bu izin reşit olmayanlar yani küçükler için geçerlidir. Dolayısı ile sizin, birlikte yaşadığınız aile tarafından evlat edinilmeniz için babanızın izni ve hatta bilgisi bulunması şart değildir.

Bu nedenle davaya dahil edilmesi de gerekmez. Konunun ana unsuru değil ama bir baba ve bir hukukçu olarak bir insanın evladını senede bir iki defa görebilmesini hiç aklım almamıştır. Böyle bir aile ilişkisi nasıl kopar bunu da anlamış değilim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder