Ekonomi Ekonomik krizin belgesi

Ekonomik krizin belgesi

Paylaş
Ekonomik krizin belgesi

Ekonomik krizde adliyelerdeki icra davalarında patlama oldu, depolar hacizli mallarla dolup taştı

İzmir'de özellikle son bir yıl içinde icra dairelerinde açılan davalardaki büyük artış yüzünden dosyalar adliye koridorlarına istif edilmeye başlandı. Ekonomik krizle birlikte İzmir Adliyesi'nde faaliyet gösteren 10 ayrı icra tetkik mercii hakimliği, geçen yıl 100 bin dosyaya bakarken, sayının bu yıl ise 200 bine ulaşması bekleniyor.

İCRA SAYISI 1 MİLYONU AŞTI

25 ayrı icra müdürlüğünde icra takibi sayısı ise 625 bini buldu. Bu sayının geçen yıldan gelen devirlerle birlikte 1 milyonu aştığı belirtildi. Takip dosyalarının başında, kredi kartı borcu, cep telefonu faturaları, otomobil, beyaz eşya, mobilya ve tüketici kredileri bulunuyor.

Bunları, kredi kartı borçları, esnaf ve kefalete ödenmeyen borçlardan kaynaklanan davalar takip ediyor. İzmir'de 25 icra müdürlüğünün herbirine ortalama 25 bin dosya düşerken, toplam sayı 625 bini buluyor.

DOSYA BAŞINA EN FAZLA 2 DAKİKA

Günde 100 dosyayı karara bağlamaya çalışan icra tetkik hakimleri, dosya başına en fazla 2 dakika ayırabiliyor. Kalemlere sığmayan dosyalar ise koridorlara ve dolaplara istif edilmiş durumda.

İcra davalarının yoğunluğundan avukatlar da şikayetçi. İzmir Barosu avukatlarından Uğur Karadağ, banka kredisi, cep telefonu ve kredi kartlarından kaynaklanan davalar yüzünden avukatların diğer davalara bakamaz hale geldiğini söyledi.

İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Erdoğan Öztürker ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ekonomik krizin Türkiye'yi teğet geçtiği yönündeki sözlerine atıfta bulunarak, “Kriz teğet değil, vatandaşın cebini deldi. Kredi kartları ve vatandaşın borçları nedeniyle açılan davalardan dolayı icra dairelerin yükü otomatik olarak arttı" diye konuştu.

Bahri KARATAŞ/İZMİR (DHA)

Haberin Devamı