Esra Karayel Ekonomik veriler izlenecek
HABERİ PAYLAŞ

Ekonomik veriler izlenecek

Küresel piyasalarda olumsuz açıklanan ekonomik verilere rağmen borsalar yükselirken, faiz ve dövizde düşüş oldu.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

- Borsada endeksin trend yönünde, yurtdışı piyasalarda yaşanan gelişmeler etkili oldu. Küresel mali piyasalarda geçen hafta iyimser hava hakimdi. Avrupa Birliği ekonomilerine ilişkin kaygılara karşın euro’daki toparlanma olumlu karşılandı. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s tarafından notu indirilen Yunanistan’ın ekonomisi dışında hemen hemen bütün piyasalar olumlu görünüm sergiledi. Türk mali piyasaları ise yurtdışı piyasalara karşı daha güçlü görünümünü geçen hafta da sürdürdü. Endeks dalgalı seyir izledi ve cuma günü 57 bin 34 seviyesinden kapanış yaptı.

Haberin Devamı

- Para piyasalarında, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı izlendi. Banka, kısa vadeli faiz oranlarında beklendiği gibi değişikliğe gitmedi. Avrupa’daki mali sorunların yarattığı endişeler ve Amerika’da son ekonomik verilerin kötü gelmesi, altında yeni rekorları getirdi (ons fiyatı bin 252 dolar). Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadede faizler, yüzde 8.73 seviyesinden kapanış yaptı. Döviz piyasası: Ekonomik verilere odaklı dalgalı seyir izlendi. Dolar 1.5600, euro ise 1.9300 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Borsalarda geçen hafta, ekonomik verilerin kötü gelmesine rağmen görülen yükselişlerin arkasında, mayıs ayındaki borsalarda sert satışlara karşılık tepki alımlarının olduğu düşünülebilir. Zaman zaman borsalarda sert satışlar geldiği zaman fiyatlar belirli bir seviyeye indiğinde, teknik olarak tepki alımları gelir. Bu nedenle mevcut iyimserlik, uzun süreli olmayabilir. Yatırımcıların riskli hareketlerden kaçınmalarında fayda var. Bu hafta perşembe günü açıklanacak kapasite kullanım verisi önemli. Takip edilecek. Amerika’da ise konut satışları ve birinci çeyrek büyüme verileri dikkatle izlenecek. Ekonomik veriler izlenecek.

-Para piyasalarında salı günü açıklanacak Merkez Bankası’nın beklenti anketi takip edilecek. Hazine, üç ihale gerçekleştirecek. Bugün beş yıllık TÜFE endeksli kıymetin ihracını yapacak. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadede faizler, yüzde 8.70-8.80 bandında hareket gerçekleştirecek. Döviz piyasası: Amerika ekonomik verileri izlenecek. Avrupa Birliği ekonomisine yönelik gelişmeler ise dikkatle takip edilecek. Dolarda dirençler 1.5650 ve üstte 1.5700 seviyesinde bulunuyor. Destekler ise 1.5550 ve daha altta 1.5500’de gözüküyor.

Haberin Devamı

Getiri hedefiniz satışta önemli

Soru: Esra Hanım merhaba. Bizler ailece POSTA okuyoruz. Hele hele hafta sonu gazetenizde yatırım sayfasını okumak siz yatırımcıların sorularına cevap verirken bu bilgilerden yararlanıyor olmak beni çok mutlu ediyor. Okurlarınıza teknik ve temel analiz nasıl yapılır ile ilgili doküman gönderiyorsunuz. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’sındaki aşağıdaki hisseler ile ilgili bana da gönderebilir misiniz? Kardemir D, Alternatifbank, Global Yatırım Holding, Adana C, Albarakatürk ve Parsan. Elimde yakın bir zamanda 0.70’ten aldığım İhlas Holding 1.60’tan Alternatifbank, 0,80’den Global Yatırım, 2.60’tan Albarakatürk ve 1.70 civarında Parsan hisseleri var. Bunlar hakkında yaptığım yatırımlar olumlu mu? Ne kadar zaman bekleteyim? Direnç seviyeleri nerelerdir? Saygılar sunar, iyi çalışmalar dilerim. Sedat YILDIZ/İSTANBUL Cevap: Sedat Bey, değerli görüşleriniz için teşekkürler. Yatırımlarınızda bekleme süresini istediğiniz getiri hedefine göre belirlemelisiniz. İlgili analiz çalışmasını mailinize göndereceğim.

Haberin Devamı

Orta vadede yukarı

Soru: Merhabalar Esra Hanım, sizinle daha yeni tanıştım. Gazetenizi ve köşenizi ilgiyle okumaya başladım. Benim size sorum şu: 2.05 maliyetten Aksigorta hisse senedim var. Buna ilişkin beklentileriniz nedir? Tutmaya devam etmeli miyim? İyi günler. Adem GÜNEŞ/İstanbul Cevap: Adem Bey, değerli görüşleriniz için teşekkürler. Aksigorta, sektörde pazar payı açısından önemli konuma sahip bulunuyor. Bununla birlikte mali tablolarındaki performans ise geçen üç yıl bazında incelendiğinde olumlu görünüm sergiliyor. Ancak son dönemde bilançosunda finansal tablolarda olumsuz oranlar söz konusu. Orta vade için düşünüldüğünde sektördeki gelişmeler de göz önüne alındığında beklemenizde fayda var. Bu hisseyle ilgili yaptığım analiz çalışmasını mail adresinize gönderirim. Teknik olarak görünüm ise orta ve uzun vade için yukarı olarak gözüküyor.

Hisse seçimi olumlu

Soru: Esra Hanım selamlar. Her hafta sonunu, sizin yazılarınızı ve şirket haberlerini okumak için iple çekiyorum. Esra Hanım, sizin vermiş olduğunuz bilgiler dahilinde yatırımlarıma yön veriyorum ve iyi paralar kazandım. Size çok çok teşekkür eder saygılar sunarım. Geçen hafta iki hisse senedi aldım. Hürriyet Gazatecilik ve Doğan Holding. Bunlarla ilgili bana mail atarsaniz cok sevinirim. Yön yukarı mı aşağı mı? Ve bu hisseleri ne kadar tutayım? Hürriyet maliyet fiyatı 1.29, Doğan Holding 1.15. Saygılar. Kadir ÇEKEN/İZMİR Cevap: Kadir Bey, yatırımlarınızda yardımcı olmak ve olumlu katkı sağlamak en önemli amacımız. Değerli görüşleriniz için teşekkürler. Yatırım yaptığınız hisseler ile ilgili detaylı bir analiz çalışmasını mail adresinize göndereceğim. Bu hisselerde getiri hedefinizi de gönderirseniz çalışma daha sağlıklı olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder