Ekonomi Ekonomiye topyekün kurgulama gerekli

Ekonomiye topyekün kurgulama gerekli

Paylaş
Ekonomiye topyekün kurgulama gerekli

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, küresel krizin sıradan bir finans krizi olmanın ötesine geçtiğini, küresel ekonomide yeniden yapılanma zorunluluğunu gösterdiğini belirtti

GELECEĞE HAZIRLANMALI

Bu ekonomik belirsizlikler ortasında, Türkiye’nin sadece güncel sorunlarına çözüm aramakla kalamayacağını ifade eden Yalçındağ, Türk ekonomisinin bir yandan da geleceğe hazırlanması gerektiğini dile getirdi.

YENİ YAPILANMAYA UYUM

Yalçındağ şöyle konuştu: “Geleceğe hazırlık, Orta Vadeli Program sınırlarının ötesinde, ekonominin topyekün kurgulanmasına yönelik olmalı. Türkiye demografik bir fırsat penceresine sahip. Bu dönemde işgücünü verimli şekilde kullanabilir, teknolojik yenilikleri üretim sürecine katabilir, yaratıcı olabilir, verimliliğini artırabilirse, dünyadaki yeni yapılanmada refahını artırabilecektir.”

DEMOKRASİ OLMAZSA OLMAZ

Yalçındağ, kalkınmanın bir anahtarının da sağlıklı bir demokrasi olduğunu belirtti. Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Seçim ve partiler yasalarında yapılacak değişikliklerin Türkiye’nin demokratikleşme hedefinin ciddiyeti açısından bir sınav teşkil ettiği görüşündeyiz. Aslında bu söylediklerim yeni değil, TÜSİAD olarak bu görüşleri 15 yıldır dile getiriyoruz. Ama maalesef bu konuda değişen hiçbir şey olmadı” diye konuştu.

40 MİLYAR DOLARI İTECEK HALİMİZ YOK

SIKINTILAR DEVAM EDİYOR

TÜSİAD Yüsek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç, hükümeti Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşmama konusunda eleştirdi. Türkiye’nin küresel krizde en çok küçülen ekonomilerden olduğunu, işsizliğin rekor seviyeye çıktığını ifade eden Mustafa Koç, gelecek yıl ve 2011’de de büyümenin yüzde 3.5-4 gibi düşük düzeylerde kalmasının beklendiğini hatırlattı. Kriz tedbirleri nedeniyle bütçe açığının ve kamu borcunun yükseldiğini hatırlatan Koç, bir ülkenin güvenilirliğini borç durumunun belirlediğini hatırlattı.

ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Tüm bu gelişmelere bakıldığında, küresel ekonomik durumun da büyüme konusundaki ihtiyaç ve beklentileri karşılayamayacağını ifade eden Mustafa Koç, şu uyarıda bulundu: “Böyle bir ortamda 30-40 milyar doları nasıl elimizin tersiyle ittiğimizi anlamanın da mümkün olmadığını söylemek zorundayım.” Mustafa Koç ayrıca, Türkiye’nin bütçe performansını toparlayacağına ilişkin kuvvetli mesajları bugünden veriyor olmasının önemine değinerek, mali kuralın bir an önce somutlaştırılmasını istedi.

2

Haberin Devamı