Magazin Ekranda görülmemiş sansür!

Ekranda görülmemiş sansür!

Paylaş
Ekranda görülmemiş sansür!

Ekranlarımızda sigara ve içkinin buzlandığı sahnelere artık gözümüz alıştı. Ama ilk kez bir kadın bacağı buzlandı! Sabah gazetesi yazarı Yüksel Aytuğ o sansürü yazdı

Ekranlarımızda sigara ve içkinin buzlandığı sahnelere artık gözümüz alıştı. Ama ilk kez bir kadın bacağının 'buzlanıp' sansürlendiği bir sahneye rastlayınca şaşırdım.

Sinema tarihinin kilometre taşı filmlerini ekrana getiren Kanal 24'ün Tematik Film Kuşağı'nda pazar gecesi Guiseppe De Santis'in Acı Pirinç (Rico Amaro) adlı siyah-beyaz filmi yayınlandı. 1949 yapımı film, sinemada Yeni Gerçekçilik akımının en iddialı ürünlerinden biri olarak kabul ediliyordu. İtalya'da hayatlarını pirinç yetiştirmeye adamış insanların acılarını ve zenginlere öykünmelerini anlatan filmde, tarlada çalışan işçi kızlardan biri olan Silvana (Silvana Mangano-Ingrid Bergman'a benzerliğiyle dikkat çekerdi) üzerinde elbisesiyle yatakta uzanıyordu.

Elbisesinin hafifçe sıyrıldığı sahnede Silvana'nın bacakları görünüyordu. Ve hayretle şahit oldum ki, bacakları kocaman bir buzlama efektiyle kapatıldı. Oysa tarlada sular içinde çalışan kadınların hayatını anlatan filmin pek çok yerinde çıplak bacaklar görülmekteydi.

Bu sahne özellikle neden sansürlendi, işte onu anlamadım.
1949 yılında çekilmiş ve tüm dünyada gösterilmiş bir filmdeki çıplak bacağın 2012 Türkiye'sinde sansürlenmesini aklım almadı.
Sanırım teknik bir aksaklıktı...

Yüksel AYTUĞ / SABAH


Haberin Devamı