Eksi 18 derecelik odada eski tatlar korunuyor

İzmir'de 1963 yılında kurulan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesindeki Ulusal Gen Bankası'nda 55 bin civarında tohum bulunuyor

Perşembe, 04 Şubat 2010 - 05:00

Eksi 18 derecelik odada eski tatlar korunuyor

BANKADA 55 BİN TOHUM

Bunlar arasında yarım asır önceki Diyarbakır Karpuzu’nun, Ankara Domatesi’nin ve eski birçok lezzetin özenle saklanmış tohumları bulunuyor. Enstitü müdürü Ali Osman Sarı, Ulusal Gen Bankası için “Amacımız yerel lezzetleri gelecek kuşaklara aktarabilmek” dedi.

TARIM BAKANLIĞI'NDAN MÜJDE

Ali Osman Sarı sözlerine şöyle devam etti: Tohumları önce özel odalarda büyük bir özenle kurutuyoruz. Daha sonra biri sıfır, diğeri eksi 18 derece olan iki soğuk muhafaza alanına alıyoruz. Bankamızda 1963’ten beri ülkenin her yerinden elde edilen tohumlar saklanıyor. Tohumlarımızın hiçbirinde kimyasal ilaç yok. Tarım Bakanlığı eski tatları tüketiciye tohumlarımızla ulaştırmak için düzenleme yapacak.

Efsun YILMAZ/AA