Nedim Şener El Bab'dan sonra
HABERİ PAYLAŞ

El Bab'dan sonra

Haberin Devamı

24 Ağustos 2016 günü Suriye topraklarında başlayan Fırat Kalkanı Operasyonu, Cerablus’tan sonra IŞİD’in elindeki önemli yerlerden El Bab’ın (çatışmalar sürse de) kontrol altına alınmasıyla amacına ulaştı.

Haber Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın ağzından şu şekilde duyuruldu; “Gözümüz aydın, El Bab operasyonu bitti.”

IŞİD Türkiye sınırlarına yakın noktalardan uzaklaştırılırken, en önemlisi Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden terör örgütü PKK/PYD kontrolünde Irak’tan başlayan ve Hatay sınırına kadar uzanan 700 km’lik koridorun bağlantısı kesildi. Türkiye için “Beka sorunu” atlatılmış oldu.

Bakan Işık: Hedef Rakka

Peki bundan sonra ne olacak? Milli Savunma Bakanı Fikri Işık bunu açıkladı; “El Bab’dan sonra umuyoruz Münbiç’teki PYD/PKK unsurlarının tamamının Münbiç’ten çekilmiş olması bizim arzumuz, bu noktada ABD ile çalışıyoruz. Arzu ettiğimiz sonucu şu anda alamadık ama El Bab operasyonundan sonra, Türkiye’nin iki önceliği olacak.

Bunlardan birisi Münbiç birisi de Rakka olacak. Münbiç’te PKK/PYD varlığını kesinlikle kabul edemeyiz.”

Rakka’nın temizliği karmaşık. Tüm dünyanın meselesi ve çok kapsamlı bir plan ve işbirliği gerektiriyor. Özellikle Türkiye Rakka’ya karşı yapılacak operasyonda PKK/PYD unsurlarının bulunmamasını şart koşuyor.

Münbiç denklemi

Ama Münbiç’i kontrol eden PKK/PYD’nin buradan çekilmesi ise ABD ile işbirliğini zorunlu kılıyor. Çünkü ABD Türkiye’nin terörist olarak gördüğü PYD’yi IŞİD’e karşı mücadelede müttefik olarak görüyor. O yüzden Münbiç’ten çekilmesi konusunda PKK/PYD’yi nasıl ikna edecek?

Öte yandan PKK/PYD Türkiye’nin Suriye ile sınırında 600 km’lık bölgeyi kontrol ediyor. Türkiye Fırat Kalkanı Operasyonuyla Cerablus-Azez arasında 80 km’lik bölgeyi kontrole aldı. Ama 600 km’lik sınır bölgesinde Türkiye için güvenlik riski oluşturmaya devam ediyor.

Asıl önemlisi bu bölge ne olacak? ABD orada iki havaalanı inşa ediyor. Bölgeye zırhlık araç gönderiyor, şimdi de kara birliklerinin gönderilmesi söz konusu. Yani Türkiye ile ABD’nin o bölgede karşı karşıya gelmesi mümkün.

Buna karşı PKK ve PYD’yi terör örgütü olarak görmeyen Rusya ne yapıyor? Türkiye, İran, Irak ve Suriye’deki Kürtleri bir araya getirip bir ulusal kongre düzenliyor. Böyle giderse Türkiye bir süre sonra ya Amerika ya Rusya ya da her ikisiyle karşı karşıya gelirse şaşırmam. Türkiye’yi zor bir dönem bekliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder