Cumartesi Postası 'El estetiğiyle yaşlılık izlerine son'

'El estetiğiyle yaşlılık izlerine son'

Paylaş
'El estetiğiyle yaşlılık izlerine son'

Cildimiz kırışsa gerdiriyoruz. Gıdımız sarksa toplatıyoruz. Dişimiz çürüse dolduruyoruz. Saçımız dökülse taktırıyoruz. Ellerimiz yaşlansa... Yapacak bir şey yok... Mu acaba?

RÖPORTAJ: ESRA ÖZÜBEK

eozubek@doganburda.com

Yüzümüzden sonra en çok göz önünde olan ellerimiz, yaşlılığı olanca çıplaklığıyla yansıtıyor: Kırışıyor, buruşuyor, lekeleniyor... Oysa Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu birkaç basit işlemle orta yaşta bile ellerin, bir genç kızınkini andırabileceğini söylüyor...

Genç ve güzel görünmekten haber verin siz; estetik cerrahinin sunduğu imkânlarla baştan aşağı yenilenmek mümkün. Ama vücudumuzu tepeden tırnağa adeta baştan yaratırken ellerimizi ihmal ediyoruz hep. En çok kullandığımız, dolayısıyla en kötü şartlara maruz bıraktığımız ellerimizin sağlığı da güzelliği de çoğu zaman görmezden geliniyor.

Yüze ve vücuda yapılan gençleştirme uygulamalarıyla yaşlanma belirtileri kayboluyor ama eller yaşı gösteriyor. Son dönemde ellerin de genç, sağlıklı ve güzel görünmesi kolaylaştı. Bunun için basit birkaç işlem uygulamak yetiyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu’ndan ellere uygulanabilen estetik uygulamaları öğrendik...

Lazerli cilt gençleştirme

Non invazif lazer ile cilt gençleştirme; ağrısız, tahriş ve kızarıklığa yol açmayan, tedaviden sonra toparlanma süresi gerektirmeyen bir yöntem. Yenilenen ciltteki hücreler daha düzgün, daha sıkı ve genç görünen bir yüzey oluşturuyor. Tüm ciltte görülen yaşlılık belirtileri ve hafif sarkmalar bu yöntemle kusursuz şekilde tedavi ediliyor. Seans süresi, cildin yapısına ve kırışıklıkların derinliğine bağlı. Üçüncü seanstan sonra etkisi görülebilir.

Ellere de peeling

Yüze uygulanan peeling, eller için de son derece etkili bir uygulama. Peeling üst derinin soyulması ile cildin yenilenip gençleştirilmesi. Bu işlemle kırışıklıklar, yorgun cilt, güneş hasarlı cilt, lekeler gideriliyor. Cilt daha genç, parlak ve elastiki oluyor. Peeling uygulama maddeleri arasından en çok tercih edileni ‘gren peel’. Bu madde, tamamen bitkisel olduğu için cilde zarar vermiyor. Bazı peeling türlerinde meydana gelen ciltteki renk bozuklukları, bu peelingde hemen hiç olmuyor. Orta derinlikte bir soyma yapan bu peeling, diğer orta peeling türlerine nazaran daha hızlı iyileşme sağlıyor. Bu sayede, uygulama yapılan kişilerin iş ve zaman kaybına uğramasını önlüyor. Uygulamanın süresi, 5 gün.

PRP + Peeling ile mucize

‘PRP’nin açılımı ‘Platelet Rich Plazma’. Dünyada ‘vampir trendi’ olarak adlandırılıyor. Hollywood ünlüleri tarafından sıkça uygulanan ‘PRP’ yöntemi genç kalmak ve daha parlak bir cilde kavuşmak isteyen birçok kişi için cankurtaran. ‘PRP’ yönteminde hastanın kanı ayrıştırılarak elde edilen trombositler, sorunlu bölgelere enjekte ediliyor ve kötü görüntü geride kalıyor. Bu tedaviyle kırışıklık, sivilce izi, güneş lekeleri ve saç dökülmesi gibi sorunlarda yüz güldüren sonuçlar alınıyor. Hastaların sıkça uygulattığı ‘PRP’ yöntemi, daha detaylı olarak ele alınmayı hak ediyor.

PRP nedir?

PRP, ‘trombositten zengin plazma’ anlamına geliyor. Trombositler, doku iyileşmesinde ve kanın pıhtılaşmasında önemli rolü bulunan kan hücreleri. Önemli protein ürünleri ve bağ dokusu faktörleri içerir. Yaralanmış bir bölgeye enjekte edildiğinde hızla iyileşme sürecini başlatarak doku yenilenmesini uyarıyor.

Hangi bölgelere uygulanıyor?

Sorunlu olan herhangi bir bölgeye uygulanabilir. Genel olarak yüze, boyna, dekolteye, el ve ayaküstüne uygulanıyor. Kullanılan ayraçlara bağlı olarak ‘plazmajel’ adını verdiğimiz yoğun kıvamlı, dolgu maddesi gibi kullanılabilecek bir yapı da elde edilebiliyor.

İlk etkiler ne zaman gözle görülür hale geliyor?

Uygulamadan yaklaşık üç-dört hafta sonra ilk etkileri fark etmeye başlıyorsunuz.

PRP’nin yan etkileri var mı?

Enjekte edilen karışım, hastanın kendi kanıyla hazırlandığı için alerji riski yok. Sadece işlem sırasında kızarıklık meydana gelebiliyor, bu da birkaç saat sonra tamamen geçiyor.

Tedavi ne kadar zamanda tamamlanıyor?

Kişinin ihtiyacına göre ayda bir kez olmak üzere üç-dört oturumda tamamlanıyor. Altı ile 12 ay sonra tekrarlanması gerekiyor.

Bu tedavide nelere dikkat edilmeli?

Bu tedavide kullanılan uygulama kitleri farklılık taşır. Bunların hastanın önünde açılıp hazırlanması önemlidir. Hastadan kan alıp santrifüjden geçirmek ve enjekte etmek PRP tedavisi değildir. PRP’nin en önemli katkısı, enjekte edildiği bölgede kanlanmayı artırması ve yara iyileşmesi sürecini uyarmasıdır.

PRP uygulaması diğer hangi alanlarda uygulanabilir?

Spor hekimliğinde, yumuşak doku yaralanmalarında, kas kopmalarında ya da ortopedi ve travmatolojideki kırıklarda, hasarın beklenen doğal süreçlerden daha erken giderilmesinde uygulanabilir.

Öğle tatilinde gençleşen cilt

Yaşlılığa bağlı olarak el yüzeyinde ortaya çıkan doku kaybında ise hazır dolgu maddesi uygulanabilir. Ya da lipofilling yapılarak cilt altı dolgun ve sağlıklı hale getirilir. Hazır dolgu maddeleri uygulaması son derece basit. Cilde anestezik bir krem sürülüyor, beş dakika içinde ince bir iğne sayesinde uygulama gerçekleştiriliyor.

Çalışan kişiler, bunu öğle tatilinde bile yaptırabilir. Lipofilling ise daha değişik bir teknik. Kişinin, özellikle karın bölgesinden alınan yağ dokusu istenilen bölgeye enjekte ediliyor. Lipofilling uygulamasında 3-4 ay sonra dolgunluk ve ciltte gençleşme görülüyor. Çünkü yağ hücrelerinin içinde bulunan kök hücreleri, cilt hücresine dönüşüyor ve sorunlu bölgedeki cildi gençleştiriyor.

Bu sonuçlar, mikroskobik çalışmalarla saptandı. Şimdiye kadar, kök hücrelerin sadece yeni doğanın göbek kordonunda olduğu biliniyordu. Oysa yetişkinlerin yağ hücrelerinde bol miktarda kök hücre var. Son zamanlarda yapılan araştırmalar şunu gösterdi: Sadece kök hücre nakline nazaran, kök hücre açısından zengin yağ uygulaması çok daha başarılı sonuç veriyor.

(19.03.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

4

Haberin Devamı