Dünya El Fetih ve Hamas iç savaşı bitirdi

El Fetih ve Hamas iç savaşı bitirdi

Paylaş
El Fetih ve Hamas iç savaşı bitirdi

Filistin'in iki ana siyasi fraksiyonu Hamas ve El Fetih el ele verdi, geçmişe sünger çekti

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih örgütü ile Gazze Şeridi’nde iktidarı elinde tutan Hamas geçici hükümet kurma konusunda tüm konularda anlaşmaya vardı. Mısır’ın öncülüğünde yapılan anlaşmayla ilgili açıklamayı Abbas’ın sözcüsü ile Hamas’ın sözcüsü birlikte yaptılar.

Haberin Devamı

BİR YIL İÇİNDE SEÇİM

İ
ki grup arasındaki gerilim, 2005 yılında çatışmaya dönüşmüş ve Filistin hem siyasi hem de coğrafi olarak bölünmüştü. Anlaşmaya göre iki grup 1 yıl içinde ortak seçime gidecek. Anlaşmanın, mayıs başında Kahire’de Abbas ile Hamas’ın lideri Halid Meşal’ın huzurunda imzalanacağı belirtildi. El Fetih heyetinin başkan Azzam El Ahmed, geçici hükümetin bir teknokratlar hükümeti olacağını ve Filistin li tüm gruplardan temsilciler bulunacağını kaydetti.

İSRAİL KIZGIN

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Filistin yönetimi, Hamas’la mı yoksa İsrail’le mi barış istediğine karar vermeli” dedi. Netanyahu’ya yanıt veren Abbas’ın Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna ise, “Netanyahu’nun da ya Filistin halkıyla barış veya yerleşimler arasında bir seçim yapması gerekir” diye konuştu. ABD’den ise, “Eğer herhangi bir Filistin hükümeti yapıcı rol oynamak istiyorsa şiddeti kınamalı, mevcut barış anlaşmalarına sadık kalmalı ve İsrail’in var olma hakkını tanımalı” açıklaması geldi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE MEMNUN

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Abbas’la görüşerek varılan anlaşmaya ilişkin gelişmeleri değerlendirdi ve duyduğu memnuniyeti iletti. Türkiye, Filistin’de iki tarafla da temas kurmuş ve uzlaşma telkininde bulunmuştu.

İRAN DA MEMNUN

İran, Filistinli gruplardan El Fetih ve Hamas'ın anlaşmasından memnun olduğunu bildirdi.

Devlet televizyonunun haberine göre, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Mısır'ın himayesinde El Fetih ve Hamas'ın anlaşmaya varmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Filistinli iki büyük grubun anlaşmasını, ''Mazlum Filistin halkının tarihi hedeflerine ulaşmasında olumlu ve mübarek bir adım'' olarak değerlendiren Salihi, anlaşmadaki rolünden dolayı Mısır'daki yeni yönetimi tebrik etti.

Salihi, ''Anlaşmanın, Filistin'le ilgili gelişmelerin hız kazanmasına ve siyonist İsrail'e karşı büyük zafer elde edilmesine vesile olması'' dileklerinde bulundu.

Anlaşmayı, ''Büyük Mısır halkının yönetimde söz sahibi olmasından sonraki ilk başarısı'' olarak gören Salihi, Gazze-Mısır sınırındaki Refah sınır kapısının bir an önce açılmasıyla da Filistin halkının zaruri ihtiyaçlarını karşılayabileceğini söyledi.

HABERTÜRK

Haberin Devamı