Siyaset 'El sıkmayan paşaya terfi yok'
Paylaş
'El sıkmayan paşaya terfi yok'

Cumhurbaşkanı'nı karşıladığında eşi Hayrünnisa Hanım'ın elini sıkmayan komutanın, terfide Gül'den veto yediği öne sürüldü

Orgeneral Hasan Iğsız’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmasına Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın karşı çıkması nedeniyle bir haftadır yaşanan kriz dün nihayet çözüldü. Ancak TSK'nın teamülleri altüst oldu.

Örneğin, 2007'de korgeneral olan Aslan Güner, KKTC'den dönüşünde Cumhurbaşkanı'nı karşıladığında eşi Hayrünnisa Hanımın elini sıkmamış, protokol sırasından çıkmıştı.

Hürriyet gazetesindeki iddiaya göre, bu hareketi son YAŞ toplantısında 1. Ordu Komutanı olmasını engelledi. Yerine kendisinden daha kıdemsiz olan Org. Kıvrıkoğlu atandı. Teamülleri yıkan tek atama bununla da kalmadı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay Başkanlığı görevine getirildi.

4 Ağustos’ta Orgeneral Iğsız’ın yerine 1. Ordu Komutanlığı’na getirildiği duyurulan Org. Erdal Ceylanoğlu yeni Kara Kuvvetleri Komutanı oldu.

TERFİ SIRALARI ALT ÜST OLDU

Teamüllere göre aslında terfi sırasında Org. Erdal Ceylanoğlu’nun önünde bulunan Org. Necdet Özel’in KKK olması gerekiyordu. 1. Ordu Komutanlığı’na getirilen Org. Hayri Kıvrıkoğlu da, EDOK Komutanı olan Org. Saldıray Berk’ten bir yıl daha az kıdeme sahip. Teamülde, üç yıllık orgeneralliği bulunan Berk, 1. Ordu Komutanı olmalıydı. Ancak hükümet Ergenekon davası nedeniyle Org. Berk’i pasif göreve uygun buldu.

Aynı şekilde orgenerallik sıralamasında Kıvrıkoğlu’nun önünde bulunan Genelkurmay 2’nci Başkanı Org. Aslan Güner de 1. Ordu Komutanı olabilirdi. Ancak Aslan Güner'in 19 Eylül 2007'de KKTC'den dönüşünde Hayrünnisa Gül'ün elini sıkmaması ve protokol sırasını terketmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Gül'den veto yediği iddia ediliyor.



Teamülde 1. Ordu Komutanlığı, Jandarma Komutanlığı’nın önünde bulunduğu için, askeri tören protokolünde üç yıllık orgeneralliği olan Özel, iki yıllık orgeneralliği olan Kıvrıkoğlu’nun gerisinde duracak. Ayrıca geçen yıl Genelkurmay 2’nci Başkan Yardımcısı atamasıyla TSK Komuta Kademesi’nde 15’e çıkan orgeneral ve oramiral sayısı, bu yıl üç orgeneralin emekli olmasıyla 14’e düştü.

KRİZ DÜN ÇÖZÜLDÜ

YÜKSEK Askeri Şûra’da (YAŞ) 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmasına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın karşı çıkması nedeniyle bir haftadır yaşanan kriz dün çözüldü. Kara Kuvvetleri Komutanı (KKK) Org. Işık Koşaner Genelkurmay Başkanı oldu. 4 Ağustos’ta dağıtılan “YAŞ basın açıklaması” listesinde Iğsız’ın yerine 1. Ordu Komutanlığı’na getirildiği duyurulan Org. Erdal Ceylanoğlu yeni Kara Kuvvetleri Komutanı oldu.

Aynı listeye göre Jandarma Genel Komutanlığı’na getirilen Org. Necdet Özel görevinde kaldı. 28 Şubat’ta Sincan’da yürüyen tankların başındaki komutan olarak bilinen Org. Ceylanoğlu’nun KKK olmasıyla, Org. Necdet Özel’in Genelkurmay Başkanlığı yolu açılmış oldu. Org. Ceylanoğlu bir yıl KKK’da kaldıktan sonra emekliye ayrılacak. Bu durumda Org. Özel’in önümüzdeki yıl KKK’na getirilmesinin önü açılmış olacak. Böylece Org. Özel, 2013-2017 yılları arası Genelkurmay Başkanı olabilecek.

5 komutanın görevi değişti

Org. Ceylanoğlu’nun KKK’na getirilmesiyle, Org. Işık Koşaner de Genelkurmay Başkanı oldu. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ise 30 Ağustos’ta emekliye ayrılacak. 1. Ordu Komutanlığı’na Ege Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu getirildi. Harp Akademileri Komutanı Kara Org. Nusret Taşdeler de, Ege Ordu Komutanlığı’na atandı.



Genelkurmay 2’nci Başkan Yardımcısı Hava Org. Bilgin Balanlı da Harp Akademileri Komutanı oldu. Böylece Harp Akademileri Komutanlığı yeniden havacılara geçmiş oldu. Genelkurmay 2’nci Başkanı Org. Aslan Güner ise aynı görevinde kaldı. Org. Iğsız ile kendi isteğiyle emekliliğini isteyen Jandarma Genel Komutanı Org. Atila Işık’ın emeklilikleri kesinleşti. Bu yıl Hava ve Deniz’de değişiklik olmadı.

Berk EDO Komutanı

İlk listedeki gibi Erzincan Ergenekon davasının bir numaralı sanığı olarak adı geçen 3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk KKK Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK), Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Yalçın Ataman orgeneralliğe terfi ederek 3. Ordu Komutanı, Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Servet Yörük de orgeneralliğe terfi ederek 2. Ordu Komutanı olarak kaldı.

Balyoz’da haklarında çıkarılan yakalama kararı daha sonra kaldırılan 11 general ve amiral rütbe terfisi almadı ancak, tayinlerinin önünde de engel bulunmuyor. Hatay Dörtyol’da İçişleri Bakanı Atalay’la aynı fotoğrafta yer alan 6. Kolordu Komutanı Nejat Bek’in EDOK Komutan Yardımcılığı’na, Başbakan Erdoğan ile Org. Başbuğ’a Gediktepe’de brifing veren Tümg. Gürbüz Kaya da Harita Daire Başkanlığı’na getirildi. Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu görevinde kaldı.

Cumhurbaşkanı onayladı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül 00.38’de, Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ ise 00.40’da Dışişleri Konutu’na geldi. Kararnameyi Cumhurbaşkanı Gül’ün onaylamasından sonra Gönül ve Başbuğ 00.55’de ayrıldı. Bu arada Tuğgeneral Tayyar Süngü Genelkurmay İletişim Daire Başkanı olurken, Tümgeneral Sadık Çelikörs de Genelkurmay Genel Sekreterliğine atandı.

(Hürriyet)

3

Haberin Devamı