Gündem Elazığ'da 6'lık deprem; 51 ölü, 74 yaralı

Elazığ'da 6'lık deprem; 51 ölü, 74 yaralı

Paylaş
Elazığ'da 6'lık deprem; 51 ölü, 74 yaralı

Sabaha karşı meydana gelen deprem, kerpiç evlerden oluşan köyleri yıktı

Elazığ'da bu sabaha karşı meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğündeki deprem, Kovancılar ve Karakoçan ilçelerinin bazı köylerini yerle bir etti. Depremde evlerin büyük bölümünün yıkıldığı 5 köyde 51 kişi enkaz altında yaşamını yitirdi, yaralananlardan 74 kişi de hastanede tedaviye alındı.

GEMLİK DE SALLANDI

Depremin hemen ardından bölgeye kurtarma ve sağlık ekipleri ile yardım malzemesi sevkedildi. Depreme uykuda yakalanan halk, günboyu artçı şokların devam etmesi nedeniyle binalara giremedi, okullarda öğretime ara verildi.

Son olarak saat 17.04'te merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 4.7 büyükülğünde bir deprem daha meydana geldi

DEPREM YIKTI, TOKİ YAPACAK

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün, merkez üssünü Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'ne bağlı Başyurt Beldesi olarak saptadığı 6.0 büyüklüğündeki deprem saat 04.32'de meydana geldi. Yerin 5 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Elazığ'ın yanı sıra başta Tunceli, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Erzurum, Batman, Siirt ve Malatya'da da hissedildi. Başta Elazığ olmak üzere depremle birlikte bölgedeki illerde sabahı karşı sarsıntıyla birlikte yataklarından fırlayan halk, sabahın ayazında sokaklara döküldü.

OKÇULAR KÖYÜ YERLE BİR

Şiddetli depremin nereyi yıktığı araştırılırken Elazığ, Bingöl ve Diyarbakır üçgeninde kalan Kovancılar İlçesi'ne bağlı köylerde yüzlerce evin yerle bir olduğu haberleri gelmeye başladı. Jandarmanın köyleri taraması sırasında kerpiç evlerin yıkıldığı, enkaz atında kalanlar olduğu bilgisi gelen köylere arama kurtarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Deprem en fazla Kovancılar'ın 180 haneli, yaklaşık 1000 nüfuslu Okçular ile Yukarı Demirci köylerinde can kaybı ve hasara neden olduğu belirlenince ekipler buralara yönlendirildi. Enkaz altından çıkarılan yarlılar Kovancılar ve Karakoçan ilçelerindeki hastaneler ile Elazığ'daki hastanelere sevk edildi. Depremde toprak kayması sonucu yolları kapanan köylerdeki yaralıları taşımak için bölgeye ambulans helikopterler gönderildi.

Depremin duyulmasının ardından köylerde yakınları bulunanlar, araçlarıyla hemen yola çıktılar. Jandarma ekipleri, kargaşayı önlemek için köye giden yolları kontrol altına alıp, önceliği arama kurtarma, sağlık, Kızılay ekiplerine verdi.

Sivil Savunma ve AKUT ekipleri ile jandarmanın yürüttüğü kurtarma çalışmaları öğle saatlerine kadar sürdü. Enkazdan çıkarılan cesetlere hastanede ölenler de eklenince depremde can verenlerin sayısı 51'e yükseldi. Kimlik tespiti ve otopsinin ardından ölenler köyleri Okçular, Yukarı Kanatlı, Yukarı Demirci, Aşağı Demirci, Kayalı ve Göçmeler'de kurulan Kızılay çadırlarında yıkandıktan sonra toprağa verildi.

Elazığ Valisi Muammer Erol da depremin hemen ardından en fazla ölümün ve hasarın meydana geldiği Okçular Köyü'ne giderek incelemede bulundu.

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer268","268","201003","268-1.jpg");

ÖLÜ SAYISINDA YANLIŞ AÇIKLAMA

Saatler ilerledikçe etkileri ortaya çıkan depremin bilançosunu önce Elazığ Valisi Muammer Erol, ardından bölgeye gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek açıkladı. Her iki yetkili de önce ölü sayısını 57 olarak açıkladı. Ancak ardından saat 14.30 sıralarında, hem Bakan Çiçek'le birlikte bölgeye gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ hem de Valilik Kriz Merkezi, ölü sayısının 51 olduğunu açıkladı. Bakan Akdağ, “Daha önce açıklanan 57 sayısı, cenazelerin mükerrer sayımından kaynaklanmış” dedi.

Depremde, Kovancılar İlçesi'ne bağlı Okçular ve Yukarı Demirci köylerinde 15'er, Kayalı ile Göçmezler köylerinde 4'er, Yukarı Kanatlı Köyü'nde 3 kişi öldü. Köylerde enkazdan çıkarılıp Kovancılar Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan 10'u yaşamını yitirince ölü sayısı 51'e yükseldi.

Depremde hayatını kaybedenlerin isimleri belli olan 22 kişi şöyle:

‘Nermin Yıldız, Gönül Yıldız, Tuğba Yıldız, Zilan Yıldız, Emre Çiçek, Ayten Çiçek, Davut Yüksel, Kibar Yüksel, İzzet Çimen, Nurettin Çimen, Yeter Akdağ, çocukları Emrullah ve Yusuf Akdağ, Muhammet Emin Polat (çocuk), Netice Polat, Medine Akdağ (çocuk), Muhammet Özdoğan (çocuk), Berivan Özdoğan, Özcan Cirit, Nazile Cirit, Murat Cirit ve Fikri Özdoğan.’

Elazığ'daki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 13, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne 1'i ağır 14, Harput Devlet Hastanesi'ne 7 yaralı kedavi altında bulunduruluyor. ‘Merkez hastane' olarak kullanılan Kovancılar Devlet Hastanesi'ne getirilen ve ilk müdahaleleri yapılan 40 yaralının da taburcu edildiği açıklandı. Yaralılardan 53'ünün adları şöyle:

‘Rabia Aydemir, Yusuf Akdemir, Hasret Kale, Süleyman Tosun, Halime Gündüz, Hilal Yağmur, Niyazi Keleş, Cihan Polar, Remzi Aydemir, Feyzullah Dağdöğer, Telli Özdoğan, Derviş Ersöz, Hasan Hüseyin Yüksel, Ramazan Karadağ, Fındık Karadağ, Melis Yüksel, Asiye Yüksel, Nazlı Ersöz, Remzi Aydemir, Mustafa Aydemir, Fatma Kahraman, Hakan Abdullah Dağdöğer, Berivan Yıldız, Muhammed Yıldız, Harun Uygur, Hüseyin Yıldırım, Serhat Yıldız,Veysel Yıldız, Veysel Yıldız, Rukiye Yıldız, Mehmet Rıza Yıldız, Resul Cirit, Makbule Cirit, Safiye Akdağ, Emrullah Akdağ, Burhan Yüksel, Mücahit Yıldırım, Çiçek Yıldırım, Ayşe Yıldırım, Adem Yıldırım, Mikail Yıldırım, Mülkiye Yıldız, Feyza Yıldırım, Ruşen Yıldırım, Cevahir Çiçek, Aynur Yıldırım, Gökhan Yıldız, Ayni Çimen, Naciye Yüksel, Arzu Uzun, Abdurrahman Cirit, Remziye Doğan ve Esma Demirtaş.’

Kovancılar Devlet Hastanesi'nde zaman zaman kargaşa ve panik yaşandı. Doktor ve sağlık görevlileri ile yatak sayısını yetersiz kalması üzerine, hastaneye çevre il ve ilçlerden sağlık personeli takviyesi yapıldı. Hastane bahçesine kurulan çadırda, Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi ve diğer hastenelerden gelen uzman doktarlar ve sağlık ekipleri yaralıları tedavi etti. Durumları ağır olan yaralılar ise Elazığ'daki hastanelere sevk edildi.

Devamı 2. sayfada...

KIZILAY'DAN 250 ÇADIR, BİN BATTANİYE

Kızılay'ın çadır kurması için iş makineleri tarafından yer düzenleme çalışması yapıldı. Sık sık meydana gelen artçı sarsıntılar nedeniyle köylüler yaktıkları ateşlerin başında battaniyelere sarılarak ısınmaya çalıştı. Köyde sağlık ekipleri hazır tutulurken, Kızılay da depremzedelerin kalması için kış koşullarına uygun çadırlar kurdu.

Kızılay da Elazığ başta olmak üzere Elazığ ve Muş'dan afet uzmanlarını deprem bölgesine sevk etti, ilk aşamada 250 çadır, bin battaniye, 1 seyyar mutfak ve yeteri kadar kumanya gönderdi.

Bu arada, içme suyu talebinin karşılanması için çevre illerden bölgeye bolmiktarda su gönderildiği öğrenildi.

ARTÇI ŞOKLAR BEŞİK GİBİ SALLADI

Elazığ’da saat 04.32'de meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan artçı sarsıntılala bölge beşik gibi sallanmaya devam etti. 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından, Elazığ'da, 09.47 5.5, 12.14'te 5.1, 13.12'de de 5.3 büyüklüklerinde olmak üzere, akşam saatlerine kadar 70'e yakın artçı sarsıntı daha meydana geldi. Bu artçıların merkez üsleri ise Gökdere- Palu, Karakoçan- Başyurt ve Karakoçan merkez olarak kaydedildi.
Okçular Köyü'nde, köylülerin enkaz kaldırma çalışmasını izlediği sırada meydana gelen artçı sarsıntılar büyük panik yaşanmasına neden oldu. Vatandaşlar artçı sarsıntılarda enkaz bölgesinden can havliyle kaçıştı.

OKULLAR TATİL

Elazığ ve çevre illerde deprem nedeniyle günlük yaşam alt üst oldu. Binaların hasar görmesi nedeniyle resmi dairelerdeki görevliler bu sabah işbaşı yapamadı, öğrenciler okullara gidemedi. Elazığ'ın yanı sıra Tunceli ve Bingöl'de de öğrencilerin olumsuz etkilendiği gerekçesiyle okullarda öğretime 2 gün ara verildi.

MAZGİRT KAYMAKAMLIĞI'NDA ÇATLAK

Elazığ'dan başka, Tunceli’nin Mazgirt İlçesi'nde de Kaymakamlık binasında sıva çatlakları meydana geldi. Mazgirt Kaymakamı Haluk Çakmak, ilçeye bağlı Bulgurcular Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nun (YİBO) ise hem pansiyon hem de okul binasında çatlaklar meydana geldiğini ve il genelinde okulların 2 gün süreyle tatil edildiğini anımsatarak, söz konusu okuldaki öğrencilerin de ailelerinin yanına gönderildiğini bildirdi.

CHP HEYETİ BÖLGEYE GİDİYOR

CHP Genel Merkezi de 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından, bölgeye gitmek üzere bir heyet oluşturdu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyette, Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ve Adana Milletvekili Hulusi Güvel yer alıyor.

Devamı 3. sayfada...



Bakanlar deprem bölgesinde

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve bazı bölge milletvekilleri Elazığ'a geldi. Bakanlar, ilk olarak depremde en fazla hasarın meydana geldiği Okçular Köyü'ne gidip, köylülülere başsağlığı ve geçmiş ziyaretinde bulundu.

“Allah daha büyük acı göstermesin” diyen Bakan Çiçek, köyde gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Tüm imkanları seferber ettik. Depremin ardından tüm imkanlarımızla buradayız. Hiçbir sıkıntımız yok. Maalesef tabii bir afet, devlet olarak sizlerin bu acılarını bir nebze olsun dindirebilmek için buraya geldik. Tabii ki gidenleri geri getiremeyiz ama yıkılanları yaparız, telafi ederiz. Tüm imkanlarımızla buradayız. Sayın Başbakanımızın geçmiş olsun dileklerini de iletiyorum. Olup bitenler karşısında yapabileceğimiz ne varsa onu yapmaya çalışıyoruz. Aldığımız bilgiler var, eksik ne varsa gidereceğiz. Gerek iaşe gerekse çadır, bu tespitlerin ardından yıkılanları yapmak, yaraları sarmak için hiç tereddüdünüz olmasın, devletimizin, hükümetimizin imkanları var. Allah başka sıkıntı göstermesin, ufak tefek aksaklıklar varsa bu imkansızlıktan değil, bu işlerde biraz telaş olur ondan kaynaklı.”

Artçı depremlerle ilgili soruya “Bunlar teknik sorular, onları sormayın, olanları tespit için buradayız” diyen Çiçek, “Biz de helikopterle karakola indiğimizde bir artçı sarsıntı yaşadık, inşallah bundan daha kötüsü olmaz” diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Çiçek, tüm kurumların iş birliğiyle çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın da bölgeye hareket ettiğini bildirdi.

Bakanlar, daha sonra, hasar gören diğer köylerde incelemelerde bulunmak için askeri helikopterle Okçular'dan ayrıldı.

VALİ KAZA ATLATTI

Elazığ Valisi Muammer Erol, bakanların ayrılmasının ardından Okçular Köyü'nden makam aracıyla ayrıldı. Vali Erol'un aracı, dar olan köy yolunda kayarak yoldan çıktı ve yan yattı. Vali Erol, bu kazadan yara almadan kurtuldu. Vali Erol, konvoyunda bulunan başka bir araca binerek yoluna devam etti.

‘Köyü toz bulutu kapladı’
Depremin vurduğu köylerde oturanlar yaşadıkları şoku uzun süre üzerlerinden atamadı. Sabah namazı yaklaştığı için abdest alıp camiye gitmek üzere kalktığını söyleyenler, sarsıntıyla birlikte köylerini toz bulutunun kapladığını söyledi.

Deprem sırasında ayakta olduğunu söyleyen bir köylü dehşet anının şöyle anlattı:

“Göz gözü görmüyordu. Kerpiç evlerin hemen hepsi yıkılmış, diğer evlerde de hasar meydana gelmişti. Dondurucu soğukta, depremden kurtulanlar, enkaz altında kalanları kurtarmak için büyük çaba harcadı. Toprakları kazma ve küreklerle kazıp, çıkardığımız yaralıları kendi imkanlarımızla hastanelere sevk ettik.”

Üç çocuğu öldü, eşi yaralı
Elazığ'da depremde Kovancılar İlçesi'nin Yukarı Demirci Köyü'nde oturan 39 yaşındaki Esma Demirtaş, 3 çocuğunu kaybederken, eşi Hasan Demirtaş da yaralandı. Kendisi yıkılan evin enkazından hafif sıyrıklarla kurtulan ve Kovancılar Devlet Hastanesi’ne getirilen Esma Demirtaş, yakınlarının yardımıyla ayakta durabildi. Demirtaş, ailesinin çocukları 17 yaşındaki Özlem, 15 yaşındaki Kibar, 12 yaşındaki Fuat'ı depreme uyudukları aynı odada yakalandı. Üç kardeş odanın bulunduğu bölümün çökmesi üzerine toprak altında kalarak yaşamını yitirdi.
Esma Demirtaş'ın eşi Hasan Demirtaş ise yaralı olarak komşularının yardımıla enkazdan çıkarılıp hastaneye götürüldü. Esma Demirtaş, hastane bahçesinde ölen çocukları için gözyaşı döktü.


Prof. Dr. Görür: Uyarılar dikkate alınmadı

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi öğretim üyesi aynı zamanda Türkiye Bilimler Akademisi'nde görevli Prof. Dr. Naci Görür, can kaybına uyarıların dikkate alınmamasının neden olduğunu söyledi. Kendisinin de Elazığlı olduğunu belirten Prof. Dr. Görür, şunları söyledi:
“Elazığ ve çevresinin bir deprem bölgesi olduğu, yakın zamanda yaptığımız toplantılarla tartışıldı. Ancak halkının deprem konusunda çok bilgisiz olduğunu gördüm. Bizim milletimiz, bizim yöneticilerimiz uyarıları pek ciddiye almıyorlar. Deprem olduğunda zaten felaketten üzüntüden söz ediyorsunuzdur. Önemli olan daha önceden konuşulduğunda bu uyarılara itibar edilmesi gerekiyor. Doğu Anadolu fay hattı, bu bölgede büyük deprem üretibilir. Bundan sonra da beklenebilir. Buradaki yapı türlerinin yerleşim alanlarının güvenli olması gerekir.”

Ramazan YAVUZ- Ferit ASLAN- Ferit DEMİR- Şahismail GEZİCİ- Nursel ŞENGEZER- Serdar SUNAR- Bayram BULUT- Özlem SEVGİ/ELAZIĞ, (DHA)

3