Hakan Çelik Elbphilarmonie!
HABERİ PAYLAŞ

Elbphilarmonie!

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya’nın Hamburg şehrindeki G20 zirvesindeyiz. Dünyanın kaderini etkileyen liderler bir arada. Buradaki ülkeler dünya ekonomisinin yüzde 80’ine karşılık geliyor.

Erdoğan zirvelerin en kıdemli devlet adamlarından biri. Kesintisiz olarak 2002 yılından bu yana en önemli buluşmalarda yer aldı. Erdoğan’ın rahatlığını aile fotoğrafındaki beden dilinden de anlamak mümkün.

Yıllardır uluslararası zirveler izlerim. Hamburg’taki G20 kadar göstericilerle polisin gergin şekilde karşı karşıya kaldığı bir etkinlik hatırlamıyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde Antalya’da yapılan G20 son derece yumuşak bir atmosferde geçmişti. Çin’deki zirvede de olay çıkmamıştı.

Oysa farklı gruplar Hamburg’u cehenneme çevirdi. Otomobil galerisini yakıp onlarca Porsche’yi ateşe verdiler, bankalar, mağazalar vandalizmden nasibini aldı. Delegeler, gazeteciler, ziyaretçiler 2 gün otellerine hapsoldu. Çok sınırlı şekilde dışarı çıkabildiler. Hatta ABD Başkanı Donald Trump’ın eşi Melania Trump’ın bile bir ara gösteri yoğunluğu nedeni ile otelden ayrılması mümkün olmadı.



Vandalizm yaparak sağa sola zarar verenleri kastetmiyorum ancak barışçı şekilde tezlerini dile getirenlerle Türkiye’nin pozisyonu arasında bir benzerlik var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yıllardır dünyadaki adaletsizlik, eşitsizlik ve yoksulluğa dikkat çekiyor. Kurulu düzene en ağır eleştiriler getiren tek lider Erdoğan. Cumhurbaşkanı’nın “Dünya 5’ten büyüktür” ifadesi bu isyanın sonucu.

Elbphilarmonie

G20’de Almanya Başbakanı Merkel akşam saatlerinde liderleri Hamburg’un ünlü Elbphilarmonie binasında konsere davet etti. Burası 1 milyar dolar gibi inanılmaz bir maliyetle tamamlanan görkemli müzik merkezi. Elbphilarmonie’nin akustik harikası bir konser salonu var.

Akşamki konserde Alman kültür mirası niteliğindeki en önemli eserlerden Ludwig van Beethoven’in 9. Senfonisi dinlendi. “Ode to Joy” başlıklı eser insanlığın birliğine ve kardeşliğine ithaf ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir süredir İstanbul ve Ankara’ya yakışacak yeni opera binaları yapımını gündeme getiriyordu. Bu nedenle Cumhurbaşkanı’nın rutin G20 gündemi dışında Hamburg salonuyla ilgili izlenimlerini çok merak ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder