Yazgülü Aldoğan Elektriği tüketirken üretmek mümkün!
HABERİ PAYLAŞ

Elektriği tüketirken üretmek mümkün!

Tokyo

Çimentodan ne kadar anlarsınız? Belki benim kadar, belki benden az. Birlikte öğrenelim: ÇİMSA, 1972’de Mersin’de kurulmuş bir çimento fabrikası. Bildiğimiz gri çimentonun yanında beyaz, özel çimento da üretiyor. Sanayide çevreyi kirletmemek ve doğal kaynakları korumak en önemli konu haline geldiği için ÇİMSA Japonya’dan kullandığı elektrik enerjisini azaltacak ve çıkardığı buhardan elektrik üretecek teknoloji ithal ediyor. Üstelik elektrik ve yakıt yerine katı atık kullanmak için de çalışmalar yapıyor. Çünkü artık neredeyse çimento fabrikalarının asıl işlevi atık yakmak olacak, ürettikleri çimento da yanında kâr! Çimento üretmek için 1400 derecede fırın yakıyorlar. Bu fırının çıkardığı sıcak buhardan elektrik enerjisi üretmek mümkün. Böylece üretim yapmak için harcadıkları elektriğin yarısını geri kazanmak da. Hem de doğaya sera gazı salınımı azalmış oluyor! Geri kazandıkları elektrik az buz da değil, Mersin’deki fabrikanın aylık elektrik faturası 2.5 milyon dolar. Bu fatura 2 milyona iniyor. İşin içinde başka hoşluklar da var: Çimento üretimi için kullandıkları enerjinin yüzde 40’ı elektrik, yüzde 60’i ise petrokoktan geliyor. Bir petrol ürünü olan petrokoku ithal ediyorlar. Oysa onun yerine belediyeler, topladığı çöpün geri dönüşü olanlarını ayıkladıktan sonra katı atık olarak çimento fabrikasına verse hem çöpleri gömmekten kurtulacak, hem de çöpün yanmasından çıkan kül, çimentoya karıştırılarak geri kullanılacak. Çimento fabrikası katı atık ithal etmeyecek, kül almayacak. Belediye çöpten kurtulacak. Ne ki belediyelerin çöpleri kıymetli herhalde ki şimdiye kadar böyle bir anlaşma yapılamamış.

Haberin Devamı

Erdoğan, çöpü vermemiş!

Buhardan elektrik üretme teknolojisini aldıkları Japon Marubeni Corporation’ın Genel Müdürü İzumi, Türkiye’de 4 yıl kalmış, Tayyip Erdoğan İstanbul Belediye Başkanı iken yaptıkları bir görüşmede İstanbul’un çöpünü katı atık haline getirip sanayide kullanma projesini teklif etmiş. Erdoğan, bu projeyi önemli ve yararlı bulmakla birlikte anlaşma yapmak istememiş. Onca yıl sonra İstanbul’un çöpü hâlâ ayrıştırılmadan toplanıyor, hâlâ geri dönüşüm yapılmıyor ve hâlâ en sağlıksız bir biçimde toprağın altına gömülüyor. Oysa Japonya’da belediyeler, üstelik de ayrıştırdıkları çöpü çimento fabrikalarına bahşiş verir gibi veriyormuş!

Haberin Devamı

Gördüğüm en temiz kent

Tokyo’nun dillere destan temizliğini anlatmaya gerek yok. Bütün çöpler dönüştürülebilir, yakılabilir, diye ayrı ayrı toplanıyor. Her birinden yararlanılıyor. ÇİMSA Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, ekip arkadaşları ile bizden ayrılarak Çin’e geçtiler. Orada çöpten yakıt olarak kullanma projesi konusunu inceleyecekler. Geriye kendilerine çöpünü vermeye razı olacak belediye bulmak kalacak. Anlaşmanın imza töreninde teknolojiyi üreten Kawasaki firmasıyla bunu pazarlayan Marubeni firması, müşterileri ÇİMSA ile anlamlı bir imza töreninde bir araya geldiler. Japonlar’ın hayret ettikleri bir şeye uzun uzun kafa sallayıp hııııım, hıııım, yapmaları var ki seyri pek hoş! En çok da bizim petrol ve benzine kendilerinden beş misli fazla para ödememize şaşıp uzun uzun hımmm, hımmmm, yapıyorlar! Onlardan öğrendim ya, Mehmet Bey, narkotik operasyonlarında yakalanan eroini emniyetin kendilerine verdiğini ve çimento fabrikasında katı atık niyetine yaktıklarını anlatınca ben de uzun uzun hımmmladım! O duman ne kafa yapar, o çimentoyla yapılan evler acaba daha mı şenlikli oluyordur diye düşünmeden edemedim! Tabii bu işler bedavaya olmuyor, ÇİMSA çevreyi korumak için 5 yıl içinde 200 milyon dolar yatırım yapmaya hazırlanıyor. Böylece küresel ısınmayı önlemeye, doğal kaynakların korunmasına da katkıda bulunuyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder