Ekonomi Elektrik faturalarına 'kayıp kaçak' kamuflajı

Elektrik faturalarına 'kayıp kaçak' kamuflajı

Paylaş
Elektrik faturalarına 'kayıp kaçak' kamuflajı

Mevcut elektrik faturalarında ayrı başlıklar halinde yer alan kayıp kaçak gibi bedellerin, tek başlık altında toplanarak, 'dağıtım sistem kullanım bedeli' hanesinde birleştirilmesi öngörülüyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) internet sitesinde görüşe açtığı Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği Taslağına göre, elektrik faturalarındaki çeşitli bedeller, tek başlık altında toplanacak.

Perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, iletim sistem kullanım bedeli ve kayıp enerji tedarik maliyetleri, faturalarda "dağıtım bedeli" hanesi altında birleştirilecek.

MALİYETLER DİKKATE ALINACAK


Dağıtım sistem kullanım bedeli, şirketlerin dağıtım faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli maliyetlerden hareketle belirlenecek. Bu kapsamda, dağıtım sistem kullanım bedelinin belirlenmesinde, faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan yatırım harcamaları, işletme giderleri, bakım onarım giderleri, kayıp enerji tedarik maliyetleri, iletim tarifesi kapsamında ödenen tutarlar, faaliyetin yürütülmesi kapsamında kamu kurumlarına ödenen bedeller ile dağıtım faaliyetinin sürdürülebilmesi için katlanılan diğer maliyetler dikkate alınacak

24 ŞUBAT'A KADAR GÖRÜŞE AÇIK

Dağıtım sistem kullanım bedelleri, tüketicilerin bağlantı durumuna ve kullanım amacına göre farklılaştırılabilecek. Söz konusu bedel, Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ hükümleri esas alınarak hesaplanacak.

Dağıtım tarifesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, dağıtım şirketlerinin önerileri de dikkate alınarak EPDK tarafından belirlenecek ve dağıtım bölgeleri için ortak belirlenebileceği gibi, her bir dağıtım bölgesi için ayrı ayrı da tespit edilebilecek. EPDK'nın 24 Şubat'a kadar piyasanın görüşüne açık tutacağı yönetmelik taslağına, TBMM gündeminde bulunan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaşmasının ardından son şeklinin verileceği öğrenildi.

AA

Haberin Devamı