Ekonomi Elektrik indirimi geri çekildi

Elektrik indirimi geri çekildi

Paylaş
Elektrik indirimi geri çekildi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikte yüzde 3.2 ile 4.49 arasında değişen indirim kararını geri çekti

YÜZDE 4.49 UCUZLAYACAKTI

Haberin Devamı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik fiyatlarında 1 Temmuz’dan itibaren geçerli yüzde 3.2 ile yüzde 4.49 arasında değişen indirim kararını dün geri çekti.

EPDK bu kararını Türkiye Elektrik Ticaret AŞ’nin (TETAŞ) yeni maliyet artışları konusundaki raporuna dayandırdı. Bu karar doğrultusunda temmuz-eylül döneminde elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmayacak.

GEÇEN HAFTA AÇIKLANMIŞTI

EPDK Başkanı Hasan Köktaş geçen hafta, elektrik dağıtım şirketlerinin sattıkları sanayi elektriğinin fiyatında yüzde 3.89, konutlarda kullanılan elektriğin fiyatında yüzde 3.65 indirime gidildiğini açıklamıştı.

Bu kapsamda orta gerilim sanayi elektriğinin kilovat saat fiyatının 18.434 kuruştan 17.716 kuruşa, mesken elektrik fiyatının da 21.659 kuruştan 20.869 kuruşa düşmesi öngörülüyordu.

Haberin Devamı

FİYATTA MALİYET ETKİLİ

3 ay geçerli olacak indirim ile ticarethane elektrik fiyatı yüzde 3.77 azalışla 25.238 kuruştan 24.286 kuruşa düşecekti. Dağıtım şirketinden enerji alan iletim sistemi kullanıcılarının indirimi de yüzde 4.49 olacaktı.

Enerji KİT’lerinde fiyat Yüksek Planlama Kurulu’nca, 1 Temmuz 2008’den itibaren yürürlüğe giren maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde belirleniyor.

SON KARARI EPDK VERİYOR

Mevzuat gereği TETAŞ önce EPDK’ya başvurarak toptan elektrik satışına ilişkin tarife değişikliği istiyor. EPDK bu tarifeyi onaylayınca alınan karar dağıtım şirketlerine bildiriliyor.

Dağıtım şirketleri de toptan satış ve diğer maliyet artış/düşüşlerini hesaplayarak EPDK’ya perakende satış fiyatları için başvuruyor. Fiyattaki artış ya da azalışın vatandaşa nasıl yansıyacağına EPDK karar veriyor.

'İNDİRİM SÜRECİNDE İHMÂL VAR'

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, fiyatın otomatik olarak belirlendiğini hatırlatarak, “TETAŞ ve Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) fiyatlarla ilgili talepleri EPDK’ya gider. EPDK havuzundan çıkacak karar, 1 Temmuz’dan önce açıklanır, mekanizma bu. Bu anlattığım süreç ihmal edildi zannediyorum. Bu konuyu EPDK’ya sorun isterseniz. Bakanlık fiyata müdahale etmez” dedi.

Haberin Devamı

RÜZGÂR ENERJİSİNDE FİYAT ARTMAYACAK

Ankara Sanayi Odası’nın meclis toplantısında konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, rüzgar enerjisinde 5.5 euro/cent olan alım fiyatının artmayacağını söyledi.

Rüzgar maliyetlerinin düştüğünü belirten Taner Yıldız, bu nedenle alım fiyatının değişmesinin söz konusu olmadığını açıkladı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Yatırım maliyetleri düştü, o zaman bunlarla alakalı artırımı beklemek doğru beklenti değil” diye konuştu.