Ekonomi Elektrik var iletim yok

Elektrik var iletim yok

Paylaş
Elektrik var iletim yok

Enerji sektöründeki sermayeyi 'yatırım yapın' diye sıkıştıran devlet, üzerine düşeni yapmayınca kriz kapıya dayandı

TRAFO BAĞLANTILARI AKSADI

Enerji sektöründeki sermayeyi ‘Yatırım yapın’ diye sıkıştıran devlet, özel sektörün hızına yetişemeyip kendi yatırımlarını bitiremeyince iş zora girdi.

Elektrikte özel sektör, yatırımlarını bir bir tamamlarken, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) elektriğin tüketiciye iletilmesini sağlayacak ‘trafo bağlantı’ yatırımlarını yapmadığı için ‘elektrik kesintisi krizi’ kapıya dayandı.

BAKAN YILDIZ SICAK BAKMADI

Enerji Bakanı Taner Yıldız’a ‘Elektrik şirketlerinin sorunları raporu’nu sunan yatırımcılar, destek bulamadı. Sektör temsilcileri, “Sorun çözülmezse devlet yatırım yapmadığı için elektrik kesintisi yaşanacak” uyarısında bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TEİAŞ’a sunulan raporda, “Yatırımlarla ilgili acil çözülmesi gereken en büyük sorun bağlantı problemleridir” denildi.

10 YILLIK FAİZSİZ KREDİ

TEİAŞ yatırım yapamayınca, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ‘bağlantı’ yatırımlarının özel sektör tarafından yapılmasına ilişkin karar aldı.

Kamu, özel sektöre yaptırdığı yatırımın bedelini en düşük fiyattan faizsiz 10 yılda ödeyecek. Bu durum rapora şöyle yansıdı: Özel sektör TEİAŞ’a 10 yıllık faizsiz kredi veriyorken, yatırım yaptığı için cezalandırılan bir konuma düşürülmektedir.”

BÜROLTASİ YATIRIMI TIKIYOR

Yatırımların önündeki bir diğer engelin de bürokrasi olduğu belirtilen raporda, “İşlemlerin uzunluğu, çevre raporu konusundaki sıkıntılar, özel sektörün yatırım iştahını azaltıyor. Bu sorunlar nedeniyle aksayan ve geciken yatırımlar arz güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Tehlikenin önlenebilmesi için zorlukları kaldıracak ve yatırımları teşvik edecek tedbirlerin süratle alınması şarttır” denildi.

2

Haberin Devamı