Gündem Elektrik yüklü Cumulonimbus (CB) bulutları İstanbul'da hava trafiğini vurdu

Elektrik yüklü Cumulonimbus (CB) bulutları İstanbul'da hava trafiğini vurdu

Paylaş
Elektrik yüklü Cumulonimbus (CB) bulutları İstanbul'da hava trafiğini vurdu

İstanbul’a bugün kâbusu yaşatan gök gürültülü sağanak yağış, hava trafiğini de olumsuz etkiliyor. Atatürk Havalimanı ve çevresinde bulunan elektrik yüklü Cumulonimbus (CB) bulutları nedeniyle uçaklar bir süre havada tur atmak zorunda kaldı. Bu sırada yakıtı tükenmeye başlayan uçaklar başka havaalanlarına yönlendirildi. Peki Cumulonimbus (CB) bulutu nedir?

Sabah saatlerinde İstanbul’da etkili olan yoğun yağış nedeniyle uçuşlar olumsuz etkilendi. Pilotlar, kötü hava koşullarını içinde barındıran elektrik yüklü Cumulonimbus (CB) bulutlara yakalanmamak amacıyla Atatürk Havalimanı’na iniş için yaklaşamadıklarından bir süre havada tur atmak zorunda kaldı. Havada tur attığı için yakıtı kritik seviyelere düşen 6 uçak Sabiha Gökçen ve başka meydanlara yönlendirildi.

Yağmur nedeniyle uçaklarda rötarlar meydana gelirken, rüzgar nedeniyle iniş ve kalkış pistleri değiştirildi.



CUMULONİMBUS BULUTU (CB) NEDİR?

İçlerinde barındırdıkları yoğun oluşumlar ve türbülans nedeniyle, kısaca CB olarak adlandırılan Cumulonimbus bulutları, uçuş sırasında en ciddi meteorolojik tehlikeyi oluşturur. Olgunlaşmış bir CB içinde büyük su damlacıklarını tutmak için yukarı doğru olan hava akımı hızı dakikada 10 bin feet'i geçebilir. Bu büyük damlacıklar şiddetli yağmur veya dolu olarak aşağı düşer. CB'nin örsünün oluşması, gökgürültüsü ve şimşek olgunlaşmış aktif tehlikeli CB'leri belirler. Aktif örsü olan bir CB bulutu dolu, yarattığı etki ve pozitif olarak radarda tespit edilememesi sebebiyle, CB'lerin yarattığı en büyük tehlikedir.