Ekonomi Elektrikli araçta atılım yılı

Elektrikli araçta atılım yılı

Paylaş
Elektrikli araçta atılım yılı

Yerli ve yabancı üreticiler 2011'de elektrikli modelleri pazara sunmak için atağa kalktı. BD Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Osman Boyner altyapının tamamlanması için seferberlik çağrısı yaptı

Hakan Çelik / Posta

Çevre dostu elektrikli araçların Türkiye’ye gelmesi için yıllardır çalışmalar yapan BD Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Osman F. Boyner, verimlilik, ekonomiklik gibi konularda rakipsiz olan elektrikli otomobillerin düzgün şekilde işleyebilmesi için vakit kaybetmeden Türkiye’deki altyapının tamamlanması çağrısında bulundu.

BD Otomotiv olarak 2011’i ‘atılım yılı’ ilan ettiklerini anlatan Boyner, öncelikle Çinli BYD (Build Your Dreams) firmasının elektrikli sedan modeli E6’yı getirmeye hazırlandıklarını hatırlattı. Boyner E6’nın günlük kullanıma çok uygun bir araç olduğunu bunun yanı sıra filo müşterileri ile taksi sürücülerinin bu otomobille ilgileneceğini ifade etti.

Ayrıca dünyanın en yüksek performanslı elektrikli spor otomobil Fisker Karma’nın da gelecek yıl Türkiye yollarında olacağını söyledi.

Sıfır emisyonlu taşımacılık

BD Otomotiv’in Levent’teki yönetim merkezinde bir araya geldiğimiz Osman F. Boyner, bugüne kadar dünyada 1800 adet satılan Fisker Karma’ya sahip olmak isteyenlerden 5 bin euro depozit almaya başladıklarını söyledi.

Diğer taraftan hafif ticari araçların elektrikli versiyonlarını İtalya’da ürettiklerini söyleyen Boyner, bu otomobillerin üretimini Çorlu’daki tesise kaydırmayı planladıklarını anlattı. Şirket olarak insan ve eşya taşımacılığına sıfır emisyonlu çözüm getirmek istediklerini söyleyen Boyner, İtalya’daki tesislerde Fiat, Renault ve Fransız Peugeot Citroen grubu ile ortaklaşa üretim gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

Otomobiller için şarj istasyonları da kuracaklarını müjdeleyen Boyner, özellikle elektriğin heba olduğu gece saatlerini değerlendirerek hem ülkenin hem de tüketicinin bütçesine katkı sağlayacaklarını vurguladı. Boyner’in tahminlerine göre, İstanbul, Londra ve Paris’ten sonra Avrupa’da elektrikli araçların en yoğun kullanılacağı üçüncü şehir olacak.

Renault lokomotif oldu

Türkiye’de elektrikli otomobil kültürünün yerleşmesinin lokomotifi olan marka Renault. Avrupa’nın seri üretim ilk elektrikli sedan otomobili Fluence’ın Bursa’da üretilecek olması bu hareketlilikte büyük pay sahibi. Bu araç gelecek yıldan itibaren İsrail ve Danimarka başta olmak üzere bütün dünyaya ihraç edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İstanbul Enerji A.Ş ile Renault arasında bu hafta imzalanan anlaşma, elektrikli otomobillerin altyapısının kurulması açısından büyük önem taşıyor. Renault adına İbrahim Aybar ile Tarık Tunalıoğlu’nun attığı bu imzalar 2011’den itibaren İstanbul yollarına çıkacak olan yeni Fluence modellerinin altyapısının da hazırlanmasını öngörüyor.

Ağaoğlu’nun tutkusu

Türkiye’nin en ünlü inşaat yatırımcısı Ali Ağaoğlu otomobil tutkusuyla da biliniyor. Ağaoğlu ilk kez Kanal 24 televizyonunda katıldığı programımda Türkiye’nin ilk elektrikli spor otomobilini yakında getireceğini açıklamıştı. Ağaoğlu’nun sözünü ettiği Tesla Roadster marka otomobil İstanbul’a ulaştı. Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun genel merkezinde basına tanıtılan ve henüz geçici plakaya sahip olan araç, ruhsat işlemlerinin tamamlanmasının ardından trafiğe çıkacak. Tesla Roadster yüzde 100 elektrik enerjisiyle çalışıyor. Ağaoğlu, dünyada George Clooney, Leonardo DiCaprio, Matt Damon gibi ünlüler tarafından kullanılan otomobilden 500 adet sipariş etmeyi planladıklarını açıkladı.

Tofaş için tarihi gün

Tofaş’ın 42 yıllık tarihinde ürettiği en önemli modellerden biri olan Fiat Doblo’nun 1 milyonuncusunun üretim bandından iniş töreni Tofaş CEO’su Ali Pandır’ın evsahipliğinde Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç’un katılımıyla bugün Bursa’da düzenlenecek. Bugün Bursa’da ayrıca Türkiye’de araştırma geliştirme çalışması yapılan ilk elektrikli araç olan Fiat Doblo EV’nin de test sürüşü gerçekleştirilecek.

2

Haberin Devamı