Beden Sağlığı Elektromanyetik sağlığı tehdit ediyor

Elektromanyetik sağlığı tehdit ediyor

Paylaş
Elektromanyetik sağlığı tehdit ediyor

Elektronik cihazların yaydığı elektromanyetik dalgaların DNA tahribine yol açabildiğini belirten Dr. Mesut Köse, özellikle çocuklarla hamilelerin risk altında olduğunu söyledi

Afyonkarahisar Zübeyde Hanım Kadın Doğum ve Çocuk Bakımevi Başhekimi Dr. Mesut Köse, elektromanyetik kirlenmenin insan sağlığına etkileri tam anlamıyla bilinemese de önemli zararlar verdiğinin öngörüldüğünü dile getirerek, bilim insanlarının konuyla ilgili çok yönlü araştırmalar yürüttüğünü söyledi.

Haberin Devamı

''Elektromanyetik radyasyon, insan sağlığını riske atan en önemli tehdit ama bu konuda toplumda yeterli farkındalık oluşmadı'' diyen Dr. Köse, elektromanyetik radyasyonun cep telefonu, bilgisayar, uzaktan kumanda gibi günlük yaşamda yerleşmiş pek çok elektronik cihazdan yayıldığını belirterek şöyle konuştu:

''Elektromanyetik dalgaların insan bedeni üzerindeki etkilerinin, DNA tahribine kadar uzandığı öngörülüyor. Bu tür durumlarla karşılaşan kişilerde baş ağrılarından kalp ritmi düzensizliğine, beyin hücre sıcaklığında artıştan bağışıklık sisteminin zayıflamasına, hücre yapısında deformasyondan sperm sayısının azalmasına, adet bozukluklarına, üremede olumsuz etkiler ve tümör oluşumuna kadar birçok etkisi gözlenebilir.

Haberin Devamı

Elektromanyetik dalgalar, hamilelerde düşük riskini artırabilir. Embriyonun gelişiminin zarar görmesine de yol açabilir. Bu dalgaların, gelişme çağındaki çocuklarda da önemli etkileri olabilir. Özellikle çocuklar ve hamileler, elektromanyetik dalgaların yüksek olduğu ortamlardan uzak tutulmalı.''

''16 YAŞINDAN KÜÇÜKLER CEP TELEFONU KULLANMAMALI''

Mümkün olduğunca manyetik dalgalardan korunmak gerektiğini dile getiren Dr. Köse, binaların trafolardan en az 100 metre uzakta inşa edilmesi, televizyondan en az bir metre uzakta durulması, düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanılması ve LCD ekranların tercih edilmesini önerdi.

Dr. Köse, çocukların bilgisayar kullanımının sınırlandırılmasını da tavsiye etti ve ''Çocuklar oyun oynaması için kesinlikle bilgisayar başına oturtulmamalı, oyun için mutlaka açık havaya yönlendirilmelidir. Çocuğumuzun bilgisayar ekranı karşısına elektromanyetik radyasyona maruz kalması yerine sokakta oynayarak enerji harcaması, gelişimine önemli katkı sağlayacaktır.

Çocuk odalarında televizyon ve bilgisayar bulundurulmamalı, bu tür araçların yer aldığı duvarların arkasına da çocuk yatağı konulmamalı. Telsiz ev telefonları ve kablosuz modemler, yatak odalarının dışına yerleştirilmeli. 16 yaşından küçük çocuklara cep telefonu kullandırılmamalı. Halojen ve floresan lambalar, okuma lambaları olarak kullanılmamalı'' dedi.

Haberin Devamı

AA