Beden Sağlığı Elektronik sigarayla sigara bırakılır mı?

Elektronik sigarayla sigara bırakılır mı?

Paylaş
Elektronik sigarayla sigara bırakılır mı?

Uzmanlar uyarıyor:"Elektronik sigarada nikotinin yanı sıra propilen glikol, gliserol gibi kimyasal maddeler, uçucu organik bileşenler ve ince partiküller bulunuyor. Elektronik sigarayla sigarayı bırakmazsınız"

Elektronik sigaranın sigarayı taklit eden, kullanıcısının nikotin çekmesini sağlayan bir cihaz olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, "Elektronik sigarada nikotinin yanı sıra propilen glikol, gliserol gibi kimyasal maddeler, uçucu organik bileşenler ve ince partiküller bulunmaktadır. Ayrıca özellikle gençlerin ilgisini çekecek meyveli, tatlı, alkollü katkı maddeleri yer alıyor. Farklı markalarda farklı içerikler bulunabiliyor ve içerikleri etiket bilgileriyle uyuşmuyor" dedi.

ELEKTRONİK SİGARA SOLUNUM SİSTEMİNİ BOZUYOR

Elektronik sigaranın bağışıklık ve solunum sisteminde bozukluklara yol açabileceğini kaydeden Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu şu bilgileri verdi:



"Elektronik sigara, sigarayı bıraktırmaz. Diğer yandan tıpkı sigarada olduğu gibi elektronik sigaraya bağlı pasif içicilik de söz konusudur. Vücutta nikotinin metabolize olması sonucunda idrarla atılan 'kotinin' isimli metabolik ürünün ise elektronik sigara kullananlarda tıpkı sigara kullananlardaki gibi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca elektronik sigaranın uzun dönemdeki sağlık riskleri de henüz bilinmiyor. Özellikle gençlerin elektronik sigaradan uzak durmaları gerekir. Sigarayı bırakmak isteyenler, Sigara Bırakma Poliklinikleri’ne başvursun."

Osman Nuri BOYACI / DENİZLİ, (DHA)

Haberin Devamı