Yaşam Eller ve kaşlar kadını değiştirir

Eller ve kaşlar kadını değiştirir

Paylaş
Eller ve kaşlar kadını değiştirir

Kaşlar ve eller 'acil estetik müdahaleler' listemizin sonlarında yer alır. Oysa her kisi de bir kadının bütün havasını değiştirebilir! Rekonstrüktif estetik cerrah Prof. Dr. Deniz İşçen'le bu iki önemli konuda nelere dikkat etmeliyiz ve neler yapabilirizi konuştuk...


Güzel bir kaşı nasıl tanımlarsınız? Sizce kaşların yüz güzelliği açısından önemi nedir?

Güzel kaş, göz üzerinde dar olmayan bir mesafede yüz şekline uygun bir kavis yapan ve fazla ince olmayan bir kaştır. Yüzün şekli çok önemli. Kaşın kavisi yüzün şekli ile uyumlu olmalıdır.

Hastalar daha çok hangi şikayetlerle geliyor?

Kaş ile ilgili değişiklik yapmak isteyen pek çok kişi, kaş kuyruğunun belirgin bir şekilde yukarı kaldırılmasını istiyor. Oysa bu değişiklik, çok az kişide gerçekten güzel durabilir.
Ben kişisel olarak moda olması nedeniyle herkesin böyle kaş istemesini doğru bulmuyorum. Bu işlem kaş kuyruğunun aşağıya kaymış olduğu durumlarda yararlıdır.

Kaş güzelliği konusunda nasıl tedaviler uygulanıyor?

Kaşa şekil vermek gerçekten yüz hatlarında belirgin güzelleşmeye neden olur. Burada sözünü ettiğim, cerrahi müdahale değil basit kaş şekillendirmesidir.
Eğer bununla yeterince güzel olmuyorsa sözgelimi kaş-göz arası mesafesinin biraz açılması ya da kaş kuyruğunun biraz havaya kaldırılması isteniyorsa, bugün bunları cerrahi yöntemlerle gerçekleştirebilmek mümkün.

Hangi yöntemler en doğru ve iyi sonucu getirir?

Genç bir insanda sadece kaş kuyruğunu kaldırmak için iple askı yöntemleri seçilebilir. Yaş ilerledikçe endoskopik veya açık dediğimiz cerrahi yöntemlerle birlikte askı yapmayı tercih ederiz.
Kaşa yapılan değişiklikler, yerçekiminin etkisiyle birkaç yıl içinde başlangıç haline göre biraz aşağı düşer. Gerekirse uygulamalar tekrarlanabilir.

El güzelliği konusunda karşılaşılan başlıca sorunlar ve tedavileri nelerdir?

Yüzde ve vücutta yaşlanma izleriyle savaşırken elleri de unutmamak gerekiyor. Çünkü gençlik ve sağlık kazandırılmış bir yüzün yanında kırışmış eller gördüğümüzde bu, insanların doğallığı konusunda şüphe oluşturuyor.
Dolayısıyla ellerin bakımını kesinlikle ihmal etmemek gerekli. Eller konusunda en önemlisi, sorunlar başlamadan önce ellere gereken ilgiyi göstermek.
Bunun için düzenli olarak nemlendirici kullanmak, masajla deriyi canlı tutmak ve aşırı güneşe karşı korumak büyük önem taşıyor.
Günlük hayatta ev işleri yapılan zamanlarda plastik eldivenlerin kullanılması da çok basit bir önlem olarak elleri korumakta yardımcı olacaktır.

Ellerdeki yaşlanmayı gidermede tercih edilen en yeni yöntemler hangileri?

Eğer el derisi çok incelmiş ve kırışmışsa, incelen deri altı dokusunu desteklemek için yağ enjeksiyonları veya sentetik hazır materyaller çok yararlı olmaktadır.
Lekelenmeler ise lazerle tedavi edilebiliyor. Güneş lekelerine lazer uyguladıktan sonra da güneşe karşı önlem ihmal edilmemelidir çünkü yeniden lekelenme görülebilir.

Ele yağ enjeksiyonu nasıl uygulanıyor? Bu konuda detaylar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ele yağ enjeksiyonu yapılırken, kişinin karnından ya da başka bölgelerden alınan vücut yağı santrifüje edilerek el derisi altına enjekte ediliyor. Bu, lokal anestezi altında yapılabilen 45 dakikalık bir işlemdir.
Kesme yoktur, iğne deliğinden yağ alınıp verilir, dolayısıyla izi kalmaz. Basit bir işlem olmakla birlikte ameliyat olduğundan gerekli hijyen koşullarına sahip ameliyathanelerde gerçekleştirilmelidir.
İşlem sonrasında ilk 48 saat şişliklerin inmesi için beklenir. Önce hafifçe şişen eller daha sonra eski güzeliğine kavuşur. Ayrıca yüzde kullanılan bazı dolgu maddeleri el sırtı gençleştirilmesinde de kullanılabilir.
Bunlar eriyen maddelerdir. İçeriğine göre değişik kompozisyonları vardır. Kolayca enjekte edilerek yaklaşık bir yıl el sırtındaki kırışıklıkları düzeltmeyi sağlar.

El güzelliği için tırnak bakımı da önemli. Bu konuda neler önerirsiniz?

Tırnaktaki deformiteler yaygın bir sorun. Yıllar geçtikçe tırnaklar eski güzelliğini kaybediyor, çeşitli hastalık ya da travmalarla deforme oluyorlar.
Bu noktada önce tırnaklarda soruna sebep olan hastalıkları araştırmak gerekli; bilindiği gibi mantar, diyabet gibi rahatsızlıklar tırnaklarda bozulmanın nedenleri arasında başta geliyor.
Gerçek sebebe yönelik araştırma ve tedaviden sonra sağlıklı tırnaklar yaratarak el güzelliğini tamamlamak mümkün. Bunun için bir dermatoloğa başvurmak en iyisi.
Eğer cerrahi bir problem varsa o zaman devreye plastik cerrahlar giriyor. Genel olarak bedende bir şeylerin ters gittiğini tırnaklardan anlayabilirsiniz.
Ya da travma veya bazen tırnak yatağında oluşabilen çok küçük selim tümörler tırnak deformitesine yol açıyorsa çözüm cerrahi düzeltme olmalıdır.
Tırnak yatağı dikkatlice gözden geçirildiğinde sağlam ve düzgün tırnak elde edilebilir. Bir de ayak tırnak batmaları sorunu vardır ki; bunun cerrahi tedavisi sırasında estetik görünümün de düzeltilmesi amaçlanmalıdır.

RÖPORTAJ: ÖZGÜR KÖYLÜ
okoylu@posta.com.tr

3

Haberin Devamı