Sağlık Ellerinize gençlik aşısı

Ellerinize gençlik aşısı

Paylaş
Ellerinize gençlik aşısı

Erkek ya da kadın hiç fark etmiyor, zerafet ellerde başlıyor

Mikrocerrahi Derneği Başkanı olan, Prof.Dr Ferit Demirkan, kadınların yaşlılık belirtilerinin en çok göze çarptığı eller ve el estetiği hakkında bilgi veriyor.

Erkek ya da kadın hiç fark etmiyor, zerafet ellerde başlıyor. Bakımlı ve zarif görünen eller hemen göze çarpıyor. Bir kadını çekici kılan, gözleri üzerine çevirebilen bakımlı eller oluyor. Kadınların hassas oldukları, bakımına özel önem gösterdikleri elleri vücutlarının aynası gibi… Gençlikleri, güzellikleri, hassasiyetleri kadınların elinde kendini gösteriyor.

Yaşlanmanın cildimizdeki etkileri ellerimizde de ortaya çıkmakta. Bunun sebebi ellerin de tıpkı yüz gibi çok güneş alan bir bölge olması. Güneşin yarattığı lekelenmelerin yanı sıra ellerde yaş almaya bağlı olarak elastikiyet ve cilt altı yağ dokusu kaybı da ortaya çıkıyor. Sigara içenlerde daha belirgin olan elastikiyet kaybı ve deri incelmesi kırışıklıklar oluşmasına yol açıyor. Azalan cilt altı yağ dokusu ise el sırtındaki damarların ve eklemlerin belirginleşmesine neden oluyor.

Elleri de gençleştirmek mümkün mü? Evet, üstelik bu konuda ameliyatsız yöntemler son derece başarılı. Fraksiyonel karbondioksit lazer ile yüzdeki gençleştirmenin bir benzeri artık ellerde de elde ediliyor. Birkaç seanslık bir lazer uygulaması ile hem ellerinizdeki kahverengi lekelerin silinmesi, hem de el sırtının daha sağlıklı bir cilde sahip olmak mümkün. Cilde sürülen anestezik bir kremle yapılan uygulama 6 hafta aralarla tekrarlanıyor. Lazer etkisi ile cilt altındaki dermal dokunun kalınlaşması ve gerginleşmesi kırışıklıkları giderip daha dolgun bir görünüm sağlıyor.

Ancak lazer uygulaması daha ileri yaşlarda el sırtındaki yumuşak doku kaybının ortaya çıkardığı damarlı görünümü azaltmaya yetmiyor. Bunu düzeltmek için ise el sırtına dolgu maddesi enjekte ediliyor. Yine lokal anestezi ile yapılan bu işlem sırasında yaklaşık 1.5 cc lik dolgu maddesi enjekte edilip masajla el sırtına yayılıyor. Damarlı görüntü ortadan kaybolurken el sırtında genç yaşlardakine benzer bir dolgunluk ortaya çıkıyor. El sırtında kullanılan dolgu maddeleri kalsiyum hidroksiapatit mikrokürelerinden veya poly-l laktik asit zincirlerinden oluşuyor. Ancak bu dolgu maddeleri kalıcı değil ve 9 ay sonra etkisi azalıyor. Daha kalıcı bir dolgunluk isterseniz yağ enjeksiyonları yapılabiliyor. Damarlardaki belirginliği gidermenin başka bir yöntemi ise diot lazeri ile kan alır gibi damar içine girip bunları skleroze etmek. Lazer etkisi ile damarlar kalıcı bir şekilde küçülüyor.

El gençleştirmesinde yeni başlayan uygulamalardan biri de PRP (platelet rich plazma) enjeksiyonları. Kendi kanınızdan hazırlanan bir solüsyon el sırtında deri altına enjekte ediliyor. Bu solüsyonun içinde büyüme faktörlerinden zengin kan hücreleri konsantre biçimde bulunuyor ve 4 uygulama sonrası cilt altı dermal dokuda bir destekleyici ve gençleştirici bir etki yaratıyor. Uygulama aralığı yaklaşık 2 hafta. PRP enjeksiyonuna başlandıktan birkaç hafta sonra cildin ışıltısında bir artış, lekelerde bir azalma ve incelmiş ciltte bir düzelme ortaya çıkıyor. PRP uygulamaları lazerle ve yağ enjeksiyonları ile de birleştirilebiliyor. Bu şekilde lazerden sonra iyileşmenin hızlanması, yağ greftlerinin daha iyi tutması ve yöntemlerin birbirinin etkilerini desteklemesi mümkün.

Ellerimizi kendimizi ifade etmekte çok kullanıyoruz, ve eller pek çok harekette yüzümüze eşlik ediyor. Bu nedenle yüze gösterilen özenin ellere de gösterilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Milliyet