Siyaset 'EMASYA'ya gerek yok'
Paylaş
'EMASYA'ya gerek yok'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan'a destek vererek 'Emasya'ya gerek yok' dedi

‘SON VERSİNLER’

Haberin Devamı

Askere toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren EMASYA (Emniyet Asayiş Yardımlaşma) Protokolü tartışma konusu olmuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan’a destek vererek, İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında 1997’de imzalanan EMASYA Protokolü’nün ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ile dün Çankaya Köşkü’nde düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında soruları yanıtlayan Gül “Bugünkü hukuk anlayışımız çerçevesinde EMASYA Protokolü’ne gerek olmadığı kanaatindeyim. İçişleri Bakanlığı ve TSK nasıl ortak imzaladılarsa ortak imzalarıyla buna son vermelerinin doğru olduğu kanaatindeyim” dedi.

‘KIRMIZI KİTAP DEĞİŞİR’

Gül, ‘Devletin Kırmızı Kitabı’ olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nde yapılacak değişikliğe ilişkin soru üzerine de şunları söyledi: Söz konusu belge belirli periyotlar içinde günün şartlarına göre zaman zaman yenilenir. Belgede hükümetin iradesi dahilinde değişiklik yapılabilir. Bunlar anayasa maddesi, kanun değildir. Her ülkede olduğu gibi Türkiye’nin de stratejik güvenlik belgesi olması doğrudur ve bu da bugünün şartlarına göre yeniden hazırlanabilir. Bunda herhangi bir anormallik söz konusu değildir.

Haberin Devamı