Ekrem Sarısu Emekli aylığı düşürülerek erken emekli etme usulü yok
HABERİ PAYLAŞ

Emekli aylığı düşürülerek erken emekli etme usulü yok

Haberin Devamı

PRİM ÖDEMESENİZ DE TEMMUZ 2021'DE EMEKLİ OLACAKSINIZ

Soru: 10 Temmuz 1968 doğumluyum. Sigorta girişim 22 Mayıs 1992. Askerliğimi 30 Kasım 1992-30 Haziran 1994 arasında yaptım. 6675 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum? ● Osman Can DEMİR

Cevap:
Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 53 yaşı dolduracağınız 10 Temmuz 2021 tarihinde emekli olabilirsiniz.

YURTDIŞINDA ÇALIŞINCA EMEKLİ AYLIĞINIZ KESİLİR

Soru: Yurtdışında yaşıyorum. Ama Türkiye’de dışardan para ödeyerek emekli oldum. Türkiye’de hiç sigorta girişim yok. Hala yurtdışında yaşıyorum. Yurtdışında çalışsam, Türkiye’den aldığım emekli maaşı kesilir mi? ● Serhat AKTAŞ

Cevap: Yurtdışı çalışma sürenizi borçlanarak emekli olduğunuzdan yurtdışında bir işte çalışmaya başladığınızda Türkiye’de aldığınız aylık kesilir. Hatta yurtdışında ikamete dayalı bir sosyal sigorta veya sosyal yardım ödeneği almaya başlamanız halinde de emekli aylığınız kesilir.

KAYBEDİLENBAĞKUR SÜRESİ AF KAPSAMINDA MI?

Soru: Geçmişte dondurulan Bağkur sigortalılık sürelerinin ödemesi nasıl hesaplanıyor? Bu hesaplamalar af kapsamına giriyor mu? ● CEVDET

Cevap: Prim borcu silinerek durdurulan sigortalılık süresinin, primleri ödendiği tarihteki güncel değerleri üzerinden ödenerek kaybedilen Bağkur süreleri tekrar kazanılabiliyor. Maalesef bu ödemeler af kanunu kapsamında değil.

EMEKLİ AYLIĞI DÜŞÜRÜLEREK ERKEN EMEKLİ ETME USULÜ YOK

Soru: 18 Mayıs 1968 doğumluyum. 21 Ağustos 1994’te şirket ortağı olarak Bağkur’a giriş yaptım ve ödemelerimi düzenli olarak yatırdım. 2001’de eşimden ayrıldım ve isteğe bağlı Bağkur’a geçerek ödemelerime devam ettim. 2014 yılı Ağustos ayında 20 yıl (7200 gün) prim ödeme günümü doldurdum.

Sigortamı dondurdum. Şimdi beklemedeyim. Daha önce Bağkur’dan sorduğumda 2014’te emekli olacağımı söylediler. Şimdi ise 51 yaşımı dolduracağım 18 Mayıs 2019’da emekliliği hak ettiğimi söylediler.

Gazetelerde erken emeklilik hakkında yazılan yazılarda; 30 Nisan 2008’den önce Bağkur’a tescil edilmiş ve primi tamamlayıp emekli olacağı yaşın dolmasına bir iki yıl kalanlar, emekli aylıklarından yüzde bir eksikle emekli olabilirler deniliyor. Emekli aylığım eksiltilerek 2019’dan önce emekli olabilir miyim? ● Nuray CUMALI

Cevap:
Son verilen bilgi doğru. Çünkü emekli olmak için: 7200 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Primi tamamladığınızdan 51 yaşınızı dolduracağınız 18 Mayıs 2019’da emekli olacaksınız.

Gazetelerde okuduğunuz haberlere ilişkin yasal düzenleme yapılmadı. Bugün için, emekli aylığı düşürülerek erken emekli olmanız mümkün değil. Şayet emekli olacağınız tarihten önce belirtiğiniz gibi erken emeklilik hakkı veren bir yasa çıkarsa siz de yararlanırsınız.

ENGELLİYKEN SİGORTALI OLAN MALULEN EMEKLİ EDİLMEZ

Soru: Sedef hastalığı, işitme kaybı ve osas uyku apnesi (uyku bozukluğu) sendromu rahatsızlıklarından yüzde 66 engelli raporum var. 2006’da sigortalı oldum. Ama heyet raporunu yeni aldım. Emekli olmak için ne yapmalıyım? ● Şükrü ERYILMAZ

Cevap:
Mevcut rahatsızlıklarınız muhtemelen ilk defa sigortalı olduğunuz tarihte vardı. Sizin gibi ilk defa sigortalı olduğu tarihte malul derecesinde engelli olanlar, malulen emekli edilmiyor. Bu durumdakiler emekli olmak için: 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi. Toplam 3600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 2021’de 15 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder